Михаил Горбачов, последният съветски лидер, предупреди да не се издигат

...
Михаил Горбачов, последният съветски лидер, предупреди да не се издигат
Коментари Харесай

Горбачов пред Ройтерс: Не издигайте стени като Берлинската между Русия и Запада

Михаил Горбачов, последният руски водач, предизвести да не се издигат никакви нови физически или невидими стени сред Русия и Запада - 30 години след рухването на Берлинската стена.

В писмен коментар за Ройтерс в навечерието на годишнината от събарянето ѝ на 9 ноември 1989 година, Горбачов също по този начин упреква Вашингтон - тогавашния зложелател на Москва от времето на Студената война - че е разрушил архитектурата на системата за надзор на нуклеарните въоръжения, правеща света несъмнено място.

Като общоприет секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз, а по-късно и като президент на Съюз на съветските социалистически републики, Горбачов, който в този момент е на 88 години, изигра основна роля в събитията, довели до премахването на Берлинската стена и края на Студената война, напомня Ройтерс.

Той разгласи изтеглянето на руските войски от страните в Централна и Източна Европа, които десетилетия наред се намираха под господството на Москва, и даде ясно да се разбере, че няма да се меси във вътрешните работи на към този момент несъществуващата Германска демократична република.

Горбачов също така направи по този начин, че разквартируваните в Германска демократична република руски войски да си останат по казармите, а след това даде единодушието си Германия да се сплоти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР