Мигрантският натиск се увеличава и по-специално броят на опитите да

...
Мигрантският натиск се увеличава и по-специално броят на опитите да
Коментари Харесай

Демерджиев: Всеки криминален контингент у нас се насочи към трафика на мигранти

„ Мигрантският напън се усилва и по-специално броят на опитите да се премине през страната. Само за първите два месеца на тази година броят на опитите да се премине през България е повишен с 40% по отношение на предходната година “, сподели служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на визитата си на гранично-пропускателния пункт „ Капитан Андреево ”.

„ Припомням, че предходната година беше рекордна – три пъти по-висок напън имаше от най-високия “, посочи той. По думите му всеки престъпен контингент у нас се е пренасочил към трафика на мигранти , защото наказванията са доста ниски, а приходите – извънредно високи. Много от европейските страни схващат този проблем и има подготвеност да се отговори с общи дейности. Министърът съобщи:

„ Имаме уверението на Европейската комисия, че България ще бъде една от страните, която първа и най-вече ще бъде подкрепена, защото натискът като брой на хората, които се пробват да обхванат, е невиждан. Имаме утвърдени 141 милиона евро, които трябваше да бъдат утвърдени през март. Успяхме да издействаме тяхното утвърждение декември и в този момент се влагат. В момента преговаряме за всички останали. Буквално всеки ден водим диалози и идващите месеци това би трябвало да се материализира на терен. “

„ Предупредих Комисията, че избираме да ни се доставят в натура механически средства. Ако Европейска комисия не маже да ги обезпечи бързо, тогава ще преминем през финансиране и поръчки, които ще вървят по линия на националната сигурност “ , акцентира Демерджиев. На този стадий става въпрос за за камери, темросензори, за наблюдаване по въздух с безпилотни летателни апарати , за коли и за един транспортен съд. До лятото те би трябвало да са налични. Той уточни:

„ Няма европейска граница, която да не е била пробита. Докато аз съм министър не би трябвало да разрешаваме на тези хора да минават като на церемониал през България. Те минаваха дълго време и това го знае цяла Европа. Това е една от аргументите да не бъдем признати в Шенген. За да завърши това, всеки проникнал мигрант, всеки каналджия ще бъде преследван, залавян и изправян пред съда. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР