Microsoft е получила искане да плати 28.9 млрд. долара данъци

...
Microsoft е получила искане да плати 28.9 млрд. долара данъци
Коментари Харесай

Данъчните в САЩ поискаха от Microsoft да плати 28.9 млрд. долара

Microsoft е получила искане да заплати 28.9 милиарда $ налози от Федералната данъчна работа в Съединени американски щати (IRS) и по този метод един от най-големите разногласия за корпоративни налози още веднъж ескалира. Искането за заплащане на спомагателни налози дружно с санкции и лихви за забавено заплащане е последният поврат в дело, което от дълго време е най-значимото предизвикателство към публикуваната форма на интернационално данъчно обмисляне, употребена от доста огромни американски софтуерни компании за доста понижаване на данъчните им сметки.

Технологичният колос заяви, че е получил вести от данъчната работа, с които се желае да бъдат поправени данъчните ѝ отговорности за десетилетието сред 2004 и 2013 година Федералната работа е разследвала потреблението от Microsoft на трансферното ценообразуване - процедура, която съгласно критиците се употребява от фирмите за незаслужено прекачване на облаги в страни с ниски налози, с цел да минимализират отговорностите си.

Преди повече от десетилетие Microsoft разкри, че създава и популяризира своя програмен продукт в районни центрове в Сингапур, Дъблин и Пуерто Рико, което ѝ разрешава да насочва облагите си по метод, който оказва помощ да понижи налозите си.
Реклама
Много американски софтуерни компании от дълго време са разположили своята интелектуална благосъстоятелност в чужбина, употребявайки този механизъм, с цел да настояват, че защото част от разноските за основаване или поддържане на някои от най-ценните им активи са в непозната страна, част от облагите, свързани с технологията, също би трябвало да бъдат приети там.

Microsoft съобщи, че не е съгласна с последното данъчно искане на данъчната работа и ще " оспори пламенно " претенциите " посредством службата за административно обжалване на данъчната работа " - развой, който ще отнеме " няколко години ". Ако е належащо, тя ще оспори желае на IRS в съда. Тя също по този начин съобщи, че няма да заделя спомагателни запаси за покриване на данъчните искания. Прехвърлянето на интелектуалната благосъстоятелност Наскоро Microsoft приключи част от ангажиментите, които даваха опция да заплаща по-ниски налози през последните години. Решението е отчасти стимулирано от измененията в американския данъчен закон, които целят да окуражат софтуерните компании да върнат своята интелектуална благосъстоятелност (IP) назад в Съединени американски щати.

Например Microsoft сподели, че в средата на 2021 година е трансферирала " дадена " IP от Пуерто Рико към Вашингтон, което разреши на компанията да записва данъчна изгода от 3.3 милиарда $, с цел да отрази резултата от налога GILTI, въведен по време на администрацията на предходния американски президент Доналд Тръмп.
Реклама
През 2019 година апелативен американски съд отбрани Amazon в сходно дело за трансферно ценообразуване, повдигнато от IRS. Обвиненията бяха против прекомерно ниските цени на IP на Amazon при прехвърлянето на дъщерно сдружение в Люксембург през 2005 година Тогава съдът отреди, че Amazon не е работила в нарушаване на разпоредбите за трансферно ценообразуване, без значение че не е по този начин по отношение на наредбите, въведени през 2009 година
Свързани публикации Може ли OpenAI да стане идващият софтуерен колос 6 октомври 2023, 06:15 Съединени американски щати и 17 щата съдят Amazon поради монопол в електронната търговия 28 септември 2023, 10:37 Apple и Microsoft в спор с Европейски Съюз за Закона за цифровите пазари 6 септември 2023, 10:17 Бизнесът на Microsoft и Alphabet е постоянен, до момента в който фирмите се готвят за разноските за AI 27 юли 2023, 09:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР