Мианма и агенциите на ООН подписаха меморандум за разбирателство за

...
Мианма и агенциите на ООН подписаха меморандум за разбирателство за
Коментари Харесай

Мианма и ООН подписаха меморандум за връщането на бежанците рохинджи

Мианма и организациите на Организация на обединените нации подписаха меморандум за съгласие за репатрирането на мюсюлманите рохинджи, избягали в Бангладеш, съобщи " Асошиейтед прес ".

Документът може да докара до завръщането в родния им щат Ракхайн на към 700 000 мюсюлмани от етноса рохинджа, избягали от репресиите на силите за сигурност и в този момент намиращи се в пренаселени лагери в Бангладеш.

В меморандума е залегнало заричане за " рамка за съдействие ", чиято цел е да бъдат основани условия за " непринудено, безвредно, почтено и трайно " завръщане на бежанците по родните им места.

Правозащитници и интернационалните организации упрекват силите за сигурност на Мианма в всеобщи изнасилвания, убийства, изтезания и палежи на домовете на рохинджите в западния щат Ракхайн. Организация на обединените нации и Съединени американски щати окачествиха като " етническо пречистване " акцията на армията, почнала през август.

През ноември Мианма и Бангладеш се споразумяха да стартира връщане на рохинджите по родните им места. Бежанците обаче се опасяваха, че в Мианма животът им ще бъде изложен на риск, в случай че там няма интернационалните наблюдаващи. Мианма на собствен ред настоя те да имат документи за идентичност, на каквито множеството рохинджи нямат право.

Представителят на Организация на обединените нации и координатор на организацията в Мианма Кнут Остбю съобщи, че меморандумът е значима първа стъпка към уреждането на рецесията. " Има много работа за извършване. Задачата не би трябвало да бъде подценявана. Говорим за към 700 000 души ", сподели той.

Фотогалерия: Бягството на рохинджите, или с кои фрагменти "Ройтерс " взе "Пулицър " >

Според Организация на обединените нации съглашението дава опция на структурите на организацията за подкрепяне на бежанците и развиването да бъде даден достъп до щата Ракхайн.

Организация на обединените нации съобщи, че това ще разреши на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците да оцени обстановката и да осведоми бежанците за изискванията в регионите им на генезис, с цел да могат да вземат по-информирано решение за това дали желаят да се върнат.

Правозащитните организации остават песимистично настроени дали безвредното завръщане въобще ще бъде допустимо в миналото. Те акцентират неналичието на твърди задължения на Мианма и десетилетната ѝ политика към малцинствената група, която е лишена от поданство по силата на закон от 1982 година, изключващ ги от листата с приетите етнически групи в преобладаващо будистката страна. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР