Методите, които ви представяме, се използват преди всичко, за да

...
Методите, които ви представяме, се използват преди всичко, за да
Коментари Харесай

Ето как да разбере дали яйцето е развалено - Топ новини


Методите, които ви представяме, се употребяват на първо място, с цел да датирате яйцата с които разполагате в кухнята си – т.е. да определите възрастта им и да видите дали са към момента пресни или към този момент са навлезли в развой на стареене. Естествено това не значи, че безусловно са негодни за консумация – само че може да установяваме някои признаци, които да демонстрират, че би трябвало да бъдат изконсумирани по-скоро.

Как да установим дали яйцето е развалено?

1. Проверете периода на валидност

За да открием листата със препоръки по какъв начин да узнаете дали яйцето е развалено, започваме с най-основния способ, който, несъмнено, е инспекция на периода на валидност. По предписание пакетираните яйца в магазина имат период на валидност 30 дни – само че това не значи, че след този период безусловно са развалени. Ако той към този момент е изминал, използвайте някой от идващите способи, с цел да ревизирате дали към момента са годни за консумация или не.

2. Подробен оглед

Черупката споделя доста за яйцето, по тази причина си коства да бъде огледана доста деликатно. Ако е напукана, набръчкана или лигава, това е знак, че може да има бактерии. Затова е добре да отворите яйцето и да огледате жълтъка и белтъка. Ако откриете оцветяване в розово, синьо, зелено или черно, значи в тези области са се развили бактерии. Бързо изхвърлете такова яйце! По какъв брой яйца могат да ядат хората с висок холестерол?

3. Миризмата

Да, помирисването е един от най-старите способи да се разбере дали яйцето става за ястие или не. Ако едно яйце е развалено, миризмата му е доста присъща и неприятна – без значение сурово ли е или варено. Отворете го, помиришете и се доверете на обонятелните си качества.

4. Поставяне във вода

Това е може би най-известният и сполучлив метод да разберем какво е положението на яйцето. Поставете го в чаша с вода. Ако си остане легнало на дъното, може да сме сигурни, че е прясно. Но, в случай че се задържа съвсем отвесно или плава, това е знак, че към този момент е остаряло.

5. Осветяване

Насочването на съсредоточена светлина към яйцето е друга допустима техника. Нуждаете се единствено от доста тъмна стая и незначителен, само че ослепителен източник на светлина – да вземем за пример, малко фенерче. Целта е да задържите светлината ориентирана от близко към яйцето. След това го наклонете и завъртете бързо. Съдържанието му ще се вижда през черупката и по този метод можете да забележите дали въздушната камера вътре е дребна или огромна. При прясно яйце би трябвало да е към 3.2 мм. Колкото по-старо е яйцето, толкоз по-голяма е кухината, защото при стареенето течността, изгубена посредством изпаряване, се замества от газове.

6. Подслушване

Това звучи изначало малко налудничаво, само че в действителност е остаряла и простичка техника, която ще ви покаже свежестта на яйцето! С течение на времето белтъкът и жълтъкът губят влага, стават сухи и по тази причина се свиват. Така „ въздушната възглавница “ завладява вътрешното пространство и дава опция на наличието да се плъзга по-лесно в яйцето – освен това издава тон, сходен на приглушено потропване. Разклатете яйцето и щом чуете някакви звуци, значи изобщо не е прясно. Колкото повече звук има при разклащането, толкоз е по-сигурно, че е развалено.

Яйцата са една от най-консумираните храни както под формата на гарнитура или детайл от съществени ястия, по този начин и като съставна част в разнообразни типове сладкиши. Поради тази причина е значимо да се уверите, че към момента са в съвършено положение за консумация, без да излагате здравето си на риск. Приложете на процедура всички тези способи, които демонстрират по какъв начин да установите дали едно яйце е положително за ястие. Вашето здраве ще ви благодари!

Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР