Метеоролозите от БАН обявиха код Червен заради високи температури в

...
Метеоролозите от БАН обявиха код Червен заради високи температури в
Коментари Харесай

Код Червен и 43°C, идват двата най-горещи дни до края на юли

Метеоролозите от Българска академия на науките оповестиха код " Червен " поради високи температури в няколко области на България за 25 и 26 юли.
Във вторник предизвестието ще е годно за Плевен, Велико Търново и Русе, където се чакат сред 40 и 42 градуса по Целзий. В съвсем цялата останала част от страната е разгласен код " Оранжев " поради горещини - като се изключи Черноморието, София, Перник и Смолян.В сряда се задава още по-тежко време - червен код ще има за съвсем цяла Южна България, а в области като Пловдив и Ямбол се предвиждат към 42-43°C на сянка.
Това е най-високата степен на предизвестие по системата на Национален институт по метеорология и хидрология п при рисково високи температури. Вторник и сряда ще са и най-горещите дни до края на юли.

Причината е обвързвана с идването на топли въздушни маси от Северна Африка към Европа, поради които термометрите ще регистрират над 40 градуса.

Според " Метео Балканс " има възможност националният връх за най-висока температура да бъде усъвършенстван точно в този интервал (45.2°C, регистрирани през 1916 година в Садово).

Новата гореща вълна ще засегне и Гърция, където от няколко дни се борят с тежки горски пожари.

Метеоролозите предвиждат към 43-44 градуса температура в Централна Гърция и тук-там в западен Пелопонес, а в Йонийско море към Додеканезите и южен Крит - до 41 градуса.

Остава най-висока степен на заплаха поради пожарите на остров Родос, където битката с огъня се затруднява и поради мощния вятър. Предупреждения поради риска от експлоадиране на горски пожари има в голям брой райони на Гърция за 25 юли.

Едва в четвъртък се чака първото захлаждане в района на България и Гърция, когато ще има прохладно време с краткотрайни превалявания в източните и планинските елементи.
·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР