Метър и 10 сантиметра ще бъде висока станалата вече прословута

...
Метър и 10 сантиметра ще бъде висока станалата вече прословута
Коментари Харесай

МЗХ: Електропастирът срещу дивите свине не работи, ще има подсилена ограда

Метър и 10 сантиметра ще бъде висока станалата към този момент прословута ограда от бодлива тел, която ще би трябвало да предотврати влизането на диви свине от Румъния в България. Оградата ще е с четири реда бодлива тел, като има и конкретизиране – паралелно с нея щяло да се постави спираловидна тел вид " бруно ". Електропастир няма да има, според решение на Министерския съвет – тъй като нямало да е ефикасен.

Изграждането на оградата е почнало на две места, следва да стартира и в трети сектор, написа в. " 24 часа ", базирайки се на информация от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Оградата ще е дълга 133 000 линейни метра, на цена 60 стотинки на метър, което прави малко под 80 000 лв..
Подготвени са и репеленти, които се слагат на 50 метра разстояние и които отблъскват дивите свине.
Регионалните дирекции по горите провеждат публичните поръчки и избират реализатор за оградата. Доставката на бодлива тел сега се реализира от четирима производители и се прави посредством районните дирекции по горите.
Оградата би трябвало да е подготвена най-късно до 10 август. Командирован е съвсем целият състав в системата на горите – държавните предприятия, Изпълнителната организация по горите, районните дирекции по горите. Всички техни чиновници ще спомагат за набиване на колове и обтягане на бодливата тел. Около 300 души ще оказват помощ за построяването на преградата. Ще се обезпечи и непрекъснато наблюдаване - 100 души на промяна във всеки един миг. Патрулите ще са там до построяването на оградата, като задачата е да не минават животни и да се охраняват материалите и машините, с които се строи оградата.
Междувременно земеделският министър Румен Порожанов забрани груповия лов на диви свине. Той беше позволен със светкавични ремонти в Закона за лова и запазване на дивеча - с цел да се пресече разпространяването на африканска чума, и трябваше да е разрешен от през вчерашния ден, 25 юли, до януари. Причината за решението е " недобро " координиране на измененията що се отнася до сигурността по време на лов - в този момент е лято, имало доста висока трева и гъста растителност, което е причина за нещастни случаи.
Вирусът на африканската чума не е рисков за хората, като беше дадена рекомендация пред Българска национална телевизия при възможни случаи на болест, гледащите свине " да изконсумират " продуктите от свинско месо - домашна приложимост, не да ги продават.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР