Металургичният завод е запазил производствените обеми, въпреки временните спирания заради

...
Металургичният завод е запазил производствените обеми, въпреки временните спирания заради
Коментари Харесай

КЦМ отчита двуцифрен ръст на приходите, но и по-високи разходи за 2021 г.

Металургичният цех е запазил индустриалните размери, макар краткотрайните прекъсвания поради скъпия ток Продажбите са нарастнали със 17%, само че валутни загуби са свили оперативната облага и са довели до чиста загуба Името на групата става "Холдинг КЦМ 2000 " след придобиването на надзор върху "Върба-Батанци "
Пловдивският металургичен цех КЦМ е запазил постоянни размери на произвеждане през 2021 година макар краткотрайните спирания на работа поради повишаването на електрическата енергия. Компанията регистрира двуцифрен растеж на приходите, само че и растящи разноски, вследствие на което излиза на чиста загуба. Прогнозите за тази година са продажбите да се усилят с повече от една пета.

На общо заседание на групата " КЦМ 2000 ", в която влиза металургичният цех, името беше променено на " Холдинг КЦМ 2000 ". Целта е да се отрази фокусът върху цялата верига на цената, откакто предходната година. А в стратегическите проекти е с изключение на метали на даден стадий да се създават и произведения. Производство и продажби

През 2021 година заводът е работил на цялостен потенциал и няма забележителна смяна в създадените размери, макар че, излиза наяве от доклада на КЦМ. Предприятието е произвело 80.4 тона цинк и 73.2 тона олово, както и известни количества сребро и злато. Над 88% от продукцията на завода е за експорт.
Реклама
Комапнията е разполагала с задоволително запаси, като делът на вторичните първични материали в оловното произвеждане е бил повишен до към една трета, а в цинковото е останал към 20%. Пловивският цех преработва всички оловно-цинкови концентрати, които се създават в страната, само че потенциалът му е доста по-голям и внася към две трети от нужните му първоначални първични материали.

Приходите на КЦМ, както и на групата, са нарастнали с над 17% през 2021 година (виж таблицата). Това обаче не е съумяло да компенсира увеличените разноски, изключително тези за материали, които съставляват над 80% от общите разноски. Като цяло приходите и разноските зависят главно от цените на металите на Лондонската железна борса, които през предходната година се усилиха доста, от курса на $ по отношение на лв. и от цените на енергоносителите. Оперативният резултат на КЦМ е близо 10 млн. лева, само че компанията регистрира чиста загуба поради отрицателни резултати от смяната на валутните курсове.

За 2022 година сдружението е заложило доходи от продажби на стойност 873.6 млн. лева, което е растеж от 21% по отношение на миналогодишния резултат. От компанията показват, че прогнозата се базира на подписаните търговски контракти за доставка на съществени първични материали и за продажба на метали.

От доклада на КЦМ излиза наяве, че през 2021 година са вложени близо 33 млн. лева като част от. Той беше разгласен в края на 2020 година и е на стойност 130 млн. евро. От компанията обаче показват, че поради неяснотите, свързани най-много с енергийната политика и създалата се рецесия в Европа, е взето решение да се отсрочи осъществяването на част от плана.
Реклама
Новият холдинг

Цялата група " КЦМ 2000 ", в която с изключение на металургичното предпряитие влизат добивните " Върба-Батанци " (с дъщерното му " Горубсо-Мадан " ) и " Лъки инвест ", както и други търговски, инженерни и сервизни компании, регистрира облага за 2021 година, въпреки че крайният резултат понижава.

Междувременно на общо заседание на 9 юни акционерите гласоподаваха да трансформират името на сдружението на " Холдинг КЦМ 2000 ". От компанията прецизираха, че това е обвързвано с едно от най-важните събития през 2021 година - придобиването на най-голямото дружество за рандеман и преправяне на оловно-цинкови руди в страната - " Върба-Батанци ". Това е и повода към съвета на шефовете на групата да се причисли Сергей Антонов, който е изпълнителен шеф на " Горубсо-Мадан ". Новият член на борда влиза на мястото на Атанас Марински и продължава неговия мандат до юни 2024 година Мандатите си не престават и останалите членове на съвета - Румен Цонев, Розин Ангелов, Иван Добрев и Стоян Пехливанов.

" Настоящите промени затвърждават трайното разгръщане на холдинга в минно-металургичния бранш на страната. Те са в осъществяване на тактиката ни за отвесна интеграция на бизнеса - от добива на първоначални първични материали през преработката им до метали и произвеждане на крайни потребителски произведения, в основата на които са оловото и цинка ", разяснява основният изпълнителен шеф на " Холдинг КЦМ 2000 " Румен Цонев в формалното известие.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Строителство и парцели Реклама
Общото заседание гласоподава също 420 хиляди лева от облагата за 2021 година да бъдат разпределени като дял. Останалата сума ще бъде отнесена към неразпределената облага. Основни притежатели на " Холдинг КЦМ 2000 " са шест физически лица, които имат 66.87% от акциите. Сред акционерите са голям брой физически лица.
Свързани публикации Войната на цветните метали и резултатите за България 15 април 2022, 06:00 Минната договорка на КЦМ с Николай Вълканов 18 февруари 2022, 06:10 Токът несъмнено е полудял 13 август 2021, 12:21 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР