Местността Силистар е част от природен парк Странджа и попада

...
Местността Силистар е част от природен парк Странджа и попада
Коментари Харесай

БСП и областният управител на Бургас атакуват в един ден решението за Силистар

Местността " Силистар " е част от естествен парк " Странджа " и попада в три предпазени територии - за запазване на дивите птици, за запазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна, част от " Натура 2000 "

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Когато обстоятелствата приказват, от ГЕРБ ги надвикват

Вярно или не за проблема " Силистар "
31 авг 2018
Съветниците от ГЕРБ в Царево утвърдиха застрояването на Силистар

Предвижда се построяването на вилно населено място върху повърхност от 22 декара
24 авг 2018
Подготвя се застрояването на Силистар

Общинския съвет на Царево ще разисква в петък предложение на кмета за одобрение на Подробен устройствен план за вилно населено място на 22 декара, заяви уеб сайтът " Биволъ "
23 авг 2018 В еднакъв ден - вторник, 4 септември, регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков и двамата общински съветници на Българска социалистическа партия Живко Жеков и Донка Атанасова в Царево нападнаха в съда решението за застрояване на част от терените към плаж " Силистар ". На 24 август осем представители на ГЕРБ и един на НФСБ в Общинския съвет на Царево утвърдиха обстоен организационен проект (ПУП) на имот от 22 хиляди метра в региона на " Силистар " по предложение на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ).

Заради отрицателните публични реакции още същия ден министър председателят и водач на партията Бойко Борисов подреди на кмета да не го извършва, а след няколко дни и на регионалния шеф - да го спре.

Според Чолаков общинските съветници са одобрили плана, без да са спазени законовите процедури, твърди dnevnik.bg. Причината е, че парцелът попада в рамките на естествен парк " Странджа ", като съгласно регионалната администрация в този случай планът би трябвало да бъде координиран с Министерството на околната среда и водите. " Липсата на такова мнение съставлява значително нарушаване на Закона за устройство на територията (ЗУТ) ", настояват от регионалната администрация.

Тъй като кметът споделя, че задачата му е била да се урегулира път до плаж " Силистар ", който минава през частен парцел, регионалната администрация прецизира, че това е можело да стане посредством различен документ. Лапчев е трябвало да предложи да се създаде " парцеларен проект за неурбанизираните територии или регулационен проект в урбанизирана повърхност ".

Българска социалистическа партия подава тъжба с 14 страници причини

От своя страна в жалбата си до административния съд в Бургас общинските съветници от Българска социалистическа партия споделят, че липсва правно и фактическо съображение за приемането на решението на съвета в Царево. То опонира на административнопроизводствените правила и на материалноправните разпореждания.

Решението е за разработване на Подробен устройствен план - проект за застрояване, а в това време за приемането му кметът се базира на членове от Закон за устройство на територията, които се отнасят за изменение на към този момент влезнали в действие Подробен устройствен план. Конкретният текст на член 134 от Закон за устройство на територията е за терени, благосъстоятелност на страната, общината или експлоатационни сдружения, а в тази ситуация притежателят е частно комерсиално сдружение. Освен това, макар че кметът се аргументира с нуждата да се задоволят " общински потребности ", на никое място не излиза наяве какви са те.

" Правно неприемливо и в несъгласие със Закон за устройство на територията е и разрешаването на изработването на план за ПУП-ПЗ, в случай че община Царево още няма утвърден и влезнал в действие общ организационен проект ", споделят съветниците.

В решението е записано още, че за част от парцела (853 кв.м), осигуряваща безконтролен достъп до морски плаж " Силистар ", ще се учреди право на прекосяване според член 193, алинея 1 от Закон за устройство на територията. Този член обаче се отнася единствено за основаване на правото на пробутване на отклонения от общи мрежи и уреди на техническата инфраструктура.

Заданието е трябвало да бъде импортирано в Министерството на околната среда и водите и в съответната районна ревизия по околната среда и водите (РИОСВ – Бургас) за установяване на екологична оценка - оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), както и оценка за съгласуемост по Закона за биологичното многообразие. Оценка на въздействието върху околната среда се изисква и по Приложение 1 към Закона за опазването на околната среда за вилни селища с повърхност повече от 10 дка. Това не е направено.

Теренът е част от предпазена околност " Силистар " и на него не може да се строи, нито да се прокарват пътища. " През 1998 година за предпазена околност " Силистар " (а също и за предпазена околност " Устие на река Велека " ) има одобрен проект за ръководство – пилотен, т.е. първи в цялата страна. Планът за ръководство на предпазена околност устието на река Велека, предпазена околност " Силистар ", е утвърден от Министерство на околната среда и водите и продължава да работи и понастоящем. Ясно е, че според този проект също не се позволява строителство от вида, посочен в обжалваното решение (строителство на вилни сгради) ", написа в жалбата на общинските съветници.

На този терен в никакъв случай не би трябвало да се строи

Преди парк " Странджа " и местността " Силистар " да бъдат оповестени за предпазени зони и местности, и да бъдат включени в европейската мрежа " Натура " 2000, на този терен е имало селскостопански двор, а след това статутът му е бил на земеделска земя. След като попада под отбрана обаче в края на 90-те години на ХХ век, върху него няма по какъв начин да се строи. " През 2006 година изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър издава оскъдна (в частта й по отношение на процесния аграрен парцел 62459.59.5 по КК на с. Резово, м. " Силистар ", община Царево) Заповед № РД-18-51/24.08.2006 година, която всъщност се трансформира предназначението на процесния парцел от " предпазена територия " в " урбанизирана територия ", настояват общинските съветници от Българска социалистическа партия. Те желаят тази заповед да бъде оповестена за оскъдна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР