Местният парламент заседава извънредно заради намеренията за строежа на вятърните

...
Местният парламент заседава извънредно заради намеренията за строежа на вятърните
Коментари Харесай

Поморие се обедини срещу перките в морето

Местният парламент заседава изключително поради желанията за градежа на вятърните мелници

В рамките на седмото изключително съвещание на Общински съвет-Поморие единомислещо бе призната Декларация, с която Община Поморие и съветниците показват противоречие по отношение на признатия Закон за силата от възобновими източници в морските пространства. Декларацията поддържа мнението на локалните браншови организации: Сдружение на хотелиери и ресторантьори, Сдружение „ Чисто море “, Асоциация на туроператорите и турагентите, Рибарско съдружие „ Нептун “, които са директно наранени от закона, даващ право да се строят вятърни перки в непосредствена непосредственост до родните плажове.

„ Безспорна е потребността от различни енергоизточници, несъмнено е и събитието, че е налице вятърен капацитет на морските пространства, само че разполагането на уреди за вятърни мощности в морето може да навреди на морската среда, на екосистемите, а също и на летните водни атракциони. Това ще рефлектира върху активността и приходите на жителите на община Поморие: на хората, чийто главен занаят е риболовът; на локалните хотелиери и ресторантьори, на фамилните хотелчета и местата за настаняване, които разчитат главно на български и задгранични туристи, пристигнали на почиват на умерено и приветливо място “, разяснява кметът Иван Алексиев.

Декларацията за поддръжка, импортирана от ръководителя на Общински съвет Адам Адамов, гласи: Подкрепяме позицията, че възобновимите енергийни източници в морето ще окажат извънредно отрицателно въздействие върху птици, морски бозайници, морска и дънна фауна и ще съсипят риболова и биоразнообразието в крайбрежните зони на Черно море. Това от своя страна ще докара  и до директни загуби за бюджета и ще нанесе вреди върху туризма и върху поминъка риболовство.

Апелираме Законът за силата от възобновими източници в морските пространства да бъде преразгледан и да се вземе под внимание нашето мнение като директно заинтригувана страна.

Документът ще бъде изпратен до ръководителя на националното заседание на Република България и ръководителите на парламентарните групи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР