Месец след трагедията край Своге, при която след катастрофа на

...
Месец след трагедията край Своге, при която след катастрофа на
Коментари Харесай

Трейс за катастрофата край Своге: Нямаме вина, ремонтирали сме пътя качествено и в срок

Месец след нещастието край Своге, при която след злополука на рейс починаха 18 души, " Трейс Груп Холд " АД излезе с нова позиция за качеството на ремонта на пътя.
 Шофьорът е отговорен или пътят е долнокачествен? Нито една от версиите за злополуката край Своге не е отпаднала  Министерство на вътрешните работи било последната институция, която е могла да предотврати нещастието край Своге
От сдружението настояват, че са изпълнили " качествено и в период своите задължения " и че " години наред придвижването през този сектор се е осъществявало безпроблемно, при съблюдаване на разпоредбите за придвижване ".

В интерес на нашите акционери, на нашите чиновници и на обществеността ще предприемем всички законови дейности да защитим репутацията и ползите си против тези лица, физически и юридически, които си разрешиха директно или индиректно да уронят положителното име, престижа и комерсиалната известност на компанията посредством разпространение и втълпяване на погрешни и заблуждаващи изказвания, оповестиха още от  " Трейс Груп Холд " АД.

Публикуваме позицията на сдружението в цялостния ѝ тип:

„ Трейс Груп Холд “ АД е обществено сдружение, вписано на Българската фондова борса, с транспарантна благосъстоятелност и публично налични счетоводни документи. Наши акционери са български и задгранични физически и юридически лица, а нашите чиновници са над 1 500 души. Заради тях и тяхното доверие в нас, поради необятната общност, която с право мощно се вълнува от положенията на инфраструктурата и – не на последно място, поради многото лъжи, на които безгрижно беше дадена гласност, повлияна от една огромна човешка покруса, ние сме длъжни да дадем обстоен отговор на всички повдигнати въпроси.

Фактическа обстановка

При рехабилитацията на път II-16 " Мездра-Своге-Нови Искър ", Проект „ Транзитни пътища V “ Лот 17 публичното внимание, предумишлено или не, беше фокусирано върху условия и обстоятелства, касаещи изпълнителя – ДЗЗД “Трейс Своге ”. На процедура, резултатът от това е уронване на престижа и комерсиалната известност на „ Трейс Груп Холд “ АД, посредством включване на компанията в еднo напълно лишенo от професионализъм и експертност говорене.

Накратко, ние изложихме истината за обстоятелствата публично, само че очевидно беше незадоволително разбрана и по тази причина я представяме поредно такава, каквато е.

Доказваме, че „ Трейс Груп Холд ” АД (респективно съдружие „ Трейс Своге ”) е изпълнило качествено и в период своите задължения в целия план и най-очевидното в удостоверение на това е, че работата му е призната без забележки от Възложител, Инженер и Надзор, заплатена е от Възложителя и всички гаранции по контракта са освободени, както и обстоятелството, че години наред придвижването през този сектор се е осъществявало безпроблемно, при съблюдаване на разпоредбите за придвижване.

I. ЗАЩО ПЪТЯТ Е ТАКЪВ, КАКЪВТО Е? ТВЪРДЕНИЯТА И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА

Какво и по какъв начин да се извърши при рехабилитацията на веднъж се взема решение от Възложител, (оформя задание), проектира се от Проектант, строи се от Изпълнител и се приема от представители на Възложителя, (Инженер според FIDIC, Надзор според Закона за устройство на територията и Държавна приемателна комисия). Този развой касае всички детайли на пътя – габарити, криви, наклони, уреди за отводняване, избор на настилка, отвесна сигнализация и хоризонтална маркировка. При определената договорна форма от Възложителя за този план, а точно FIDIC – Червена книга, Изпълнителят само прави работите без право да променя или да поправя заданието за строителство, прецизно спазвайки го.

Въпреки всичко при осъществяване на плановото задание Изпълнителят ДЗЗД „ Трейс Своге ” установи противоречие на плана с действителното съществуващо състояние. С писмо от 27.12.2011 година Възложителят, Надзорът, Инженерът и Проектантът са осведомени, че за 29 км от пътя, което включва и разисквания сектор в Своге, са „ открити несъответствия сред съществуващото състояние и плановото, както във връзка с габарита на пътното платно, по този начин и във връзка с съществуващата и плановата ос на пътя. ” Същите са отразени в три броя чертежи по пътни сектори и са предоставени на Възложител, Проектант и Надзор. В писмен отговор до нас Инженерът ни препраща към търсене “на решения в действен порядък ” с Проектанта за такива сектори, вместо Възложителят да разпореди съответното препроектиране, да синхронизира действителното състояние с плана и да го разпореди за осъществяване на Изпълнителя.

Техническият план от една страна съдържа несъответствия с действителните физически данни и обстановка на трасето, а от друга – несъответствия с нормативните условия за подобен вид път.

В Обяснителната бележка на Проектанта към техническия проект-задание за обекта, са посочени редица несъответствия с нормативните условия, сред които:

1. „ Съществуващите криви са без преходи, като дължините на циркулярната част не дава отговор на Наредбата за планиране на пътища – 2000 година ”;

2. „ От км 50+790 до км 75+990 секторът не дава отговор за класа на пътя II-ри, както и за клас на пътя III-ти, заради съществуване на криви с радиуси по-малки от 45 за 40 км/час, а към 10% от кривите са за планова скорост 30 км/час ”;

3. ”Над 56% от кривите не дават отговор за класа на пътя ”;

4. „ Всички точки са изравнени в мрежа в координатна система 1970 година ”

II. ИСТИНАТА ЗА КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА С ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ

Гаранционни искания към Изпълнителя могат да се предявяват единствено в периода, избран в контракта, и ако се дължат на потвърдено некачествена работа от страна на Изпълнителя.

Изпращаните от Възложителя писма, по този начин необятно коментирани в общественото пространство, се характеризират със следното:

1. Хронологически са изпратени след приключване на гаранционните срокове;

2. Съдържанието им не дава отговор на договорните условия на FIDIC;

3. Същите имат темперамент на придружителни писма, като съдържат главно препратки и приложения с констатации на други лица, които не са страни по контракта, без да съдържат каквато и да било мотивация и/или доказателства за лошо/некачествено осъществяване от страна на ДЗЗД ”Трейс Своге ”.

4. В наличието на писмата липсват механически данни и условия или инструкции от страна на Възложителя за претендираните дейности.

5. В част от писмата се претендират за осъществяване действия, които не са били предмет на контракта и не са били изпълнявани от Изпълнения.

В качеството си на правилен реализатор сдружението не е оставяло без реакция никое обосновано и договорно съответстващо писмо или друга връзка, получени от Възложителя.

Като образец Възложителят има искания за:

- „ Износено асфалтово покритие ” – е без нужните механически условия и доказателства, че асфалтовото покритие не дава отговор на съответните норми;

- „ Завой с огромен вираж ” – от една страна, завоят е изпълнен според плановата документи, а въпреки това – както посочихме нагоре, всяка смяна на плана е отвън компетенциите на Изпълнителя;

- „ Повредена СПО /мантинела/ ” – частта, която е осъществена от Изпълнителя е изпълнена според Проекта, а в останалата си част СПО не е полагана от Изпълнителя;

- „ Липсващи капаци на окопи ”, „ разчистване на окопи ” – капаците са били налице при приемане на обекта и в случай че по-късно липсват, това не е отговорност на строителя, а на настоящото поддържане на пътя.

На получените писма и макар неналичието на правилно, според контракта, наличие в тях, сдружението съответно е отговаряло неведнъж документално, че на обекта са изпълнени асфалтови работи, според плана, авансово утвърдени от Надзора. Посочено е също, че са изпълнени указаните в плановата документи радиуси на надлъжните криви и са спазени напречните и надлъжни наклони. Напомнили сме, че всички планове са били авансово утвърдени от всички институции, включително ОД на Министерство на вътрешните работи. Разгледан е и въпросът за цитираните СПО /мантинели/, където ясно сме показали, че не сме поставяли същите. Освен горното, сме предложили на Възложителя да бъде осъществена среща за оглед на обекта на 27.07.2018г. Следва да отбележим, че срещата завършва със сформиране на констативен протокол, само че същият е подписан от съответните лица и изпратен с писмо към Изпълнителя едвам на 28.08.2018г., след трагичния случай.

Обръщаме внимание, че Възложителят според контракта разполага с механизми за деяние, ако има пътен сектор, който дефинира като проблематичен - да ангажира Изпълнителя с осъществяване на съответните работи, според договорните връзки, или да разпореди на друго сдружение работите, които смята за нужни и да претендира заплащането им по надлежния ред.

Във всички случаи Възложителят разполага с правните и в действителност механизми да отбрани ползите си, в случай че има съображение за това.

III. СПОРЕД НАРЕДБИТЕ НА Министерство на вътрешните работи УЧАСТЪКЪТ НЕ Е С КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ПТП ПРИ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ПРОЕКТНИТЕ МПС-ТА, ПРЕМИНАВАЩИ ЕЖЕДНЕВНО ПРЕЗ НЕГО

Към сегашния миг на целия 82-километров пътен сектор, в положената от нас асфалтова настилка, няма пропадания, неравности, нарушение на неговата целокупност или съществуване на пукнатини.

Документацията по плана, включително асфалтови дневници, проби и актове за осъществяване потвърждава, че положените асфалтови смеси на целия обект дават отговор на заложените и утвърдени от Възложителя видове.

Следва да отбележим, че според публична информация от Министерство на вътрешните работи – Дирекция „ Правно-нормативна активност “, в интервала от 01.01.2014г. до сегашния миг /09.2018г./, обсъжданият сектор не е открит като сектор с централизация на ПТП, съгласно критериите, залегнали в Наредба №5/2003г. за определяне и обезопасяване на секторите с централизация на ПТП и за категоризиране сигурността на пътищата.

Значимостта на това събитие е още по-голямо, защото видно от трафик камерите по трасето, приблизително на денонощие по този път минават 3 500 – 4000 МПС-та, включително тежкотоварни, което за последните 4 години прави над 5 000 000 броя МПС, при заложени по план повече от два пъти по-малко.

IV. СОБСТВЕНАТА ЛАБОРАТОРИЯ НЕ Е СЕНЗАЦИОННО ОТКРИТИЕ, А ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, ЧАСТ ОТ СТРОИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

Задължително изискване за присъединяване в публични поръчки за инфраструктурни обекти към претендентите е да имат контракт или да имат акредитирана лаборатория за изпитване на строителни материали. Такава лаборатория предстои на лицензиране и акредитиране от Изпълнителната организация " Българска работа за акредитация " (БСА).

За осъществяването на обекта, в сходство с откритите правила, ДЗЗД „ Трейс Своге “ употребява няколко лаборатории, които вършат проучвания на вложените скални материали, на асфалтови смеси и носимоспособност на асфалта. Такива са НСЛ към НСД „ Инфраструктура “ ЕООД; ПСЛ „ Пи Ес Ай “ АД; Строително-изпитвателна лаборатория „ Технотест “.

Проби от асфалтовите смеси съответно са изследвани също от Надзора и Инженера на обекта през целия интервал на осъществяването му. От своя страна Възложителят постоянно е в правото си да ревизира взетите проби и/или да взема такива за лично проучване.

По отношение на коефициента на сцепление (съпротивление на хлъзгане) на пътното покритие, следва да отбележим, че в настоящата нормативна уредба не са указани стойности за надзор на индикатора. Тук е мястото да отбележим, че коефициентът на сцепление с изключение на от качеството на асфалтовото покритие зависи извънредно доста от настоящата поддръжка и чистотата му, метеорологичните условия, отводняването и други

По отношение на грапавостта на пътните покрития, условията са нормативно уредени в „ Технически правила и условия за поддържане на пътища на НАПИ 2009г. “. Въпреки това Възложителят употребява „ Временната директива за оценка на грапавостта на пътните покрития “ от 1972г., която не е регламентирана в нормативната уредба на същия. Следва да се означи също, че регламентациите в цитираните два нормативни документа във връзка с грапавостта не се припокриват. Отделно от това, разпоредбите на Временната директива, употребена от Възложителя са ориентировъчни.

По отношение на индикатора „ резистентност на ускорено гланциране “ – със същия се характеризират скалните материали, влагани в производството на асфалтови смеси. Той е избран в сходство със стандарт БДС EN 1097-8 за проби, взети от производството на скалния материал. Според този стандарт скални материали, извлечени от асфалтови смеси, дават заблуждаващи резултати и в този случай резултатите не са използвани за потвърждаване на сходство.

По отношение на взети ядки от асфалтови пластове – практиката е същите да дефинират дебелина на настилката и степен на уплътняване.

V. ВАРОВИКЪТ В АСФАЛТА Е ЧАСТ ОТ ВСЯКА АСФАЛТОВА СМЕС

Варовиковите скали са материал, който се употребява за съвсем всички типове асфалт и потреблението им е регламентирано в Стандартите за асфалтовите смеси. В асфалтовите настилки се влага варовикова канара под формата на дребни, едри фракции и каменно брашно. Тяхното съответствие и съчетание зависи от плановите сформира на асфалтовите смеси.

Считаме, че непрофесионални изявления, както и мнения за недопустимост на наличие на „ варовици ”, води до налагане в общественото пространство на подвеждащи или погрешни хипотези.

VI. УКРЕПИТЕЛНА СТЕНА, БОРДЮР, ТРОТОАР, МАНТИНЕЛА /СПО/

Укрепителната стена, към годината на планиране и осъществяване на рехабилитацията е съществуваща, тя не е новоизградена. Това събитие елементарно може да се откри посредством информация в Гугъл Earth.

Нормите за създаване на път в урбанизирана територия са тези, които дефинират дали да има тротоар и бордюр. Според Правилника за използване на Закона за пътищата – чл.48, т.1, б. " б ", в урбанизираните територии за обитаеми места до 100 000 души, каквато е и община Своге, отговорност на общината са тротоарите, подземните уреди, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване отвън платното за придвижване на републиканските пътища.

Поставената ограничаваща система /мантинела/ в коментираната права не е отразена в плана за рехабилитацията и екзекутивните чертежи и не е част от осъществяването на обекта, респективно същата не е била и не е следвало да бъде изпълнявана от ДЗЗД „ Трейс Своге “.

Заключение

Искаме да напомним, че през последните няколко години Председателят на Надзорния съвет на " Трейс Груп Холд " АД - проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов неведнъж е апелирал към фокусиране на публичното внимание, както и на вниманието на виновните институции към тематиката за смяна на нормите за планиране на пътната инфраструктура, тъй че пътищата да дават отговор на актуалните условия за сигурност и да са съответни на бързо разрастващата се автомобилна промишленост. Бяха проведени научни конгреси и кръгли маси, в това число и с интернационално присъединяване, където всички страни, имащи отношение към процеса на инфраструктурно строителство, се сплотиха към тезата, че дейностите в тази посока не търпят отлагне. Новите наредби за планиране на пътища в България са към този момент факт, направени са от Междуведомствена комисия, включваща две работни групи, в които участваха учени от Катедра „ Пътища и транспортни уреди “ при УАСГ. В този смисъл е извънредно време всички, вместо да ровим в калта, да запретенем ръкави и да обединим напъните си, с цел да я почистим.

В умозаключение, в полза на нашите акционери, на нашите чиновници и на обществеността ще предприемем всички законови дейности да защитим репутацията и ползите си против тези лица, физически и юридически, които си разрешиха директно или индиректно да уронят положителното име, престижа и комерсиалната известност на компанията посредством разпространение и втълпяване на погрешни и заблуждаващи изказвания. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР