Мерките за тези климатични промени трябва да се вземат между

...
Мерките за тези климатични промени трябва да се вземат между
Коментари Харесай

Кметът на Карлово предлага да има Агенция за борба с бедствията

„ Мерките за тези климатични промени би трябвало да се вземат сред държавните институции дружно с общините. Предложили сме да се сътвори държавна организация за битка с бедствията, името е условно. Тя би трябвало да съчетае 6-те районни структури на пожарната, междуведомствената комисия за очистване на следствията и да има два финансови фонда – от единия да се финансират планове за предварителна защита ”. Това съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Според него този фонд би трябвало да е на бюджетно финансиране. Експерти от тази организация да правят оценка заплахата от огромни превалявания и други бедствия и общините да работят превантивно.

„ Искаме да има система за ранно предизвестие за възможни бедствия. Има сателитни фотоси, в това число в Министерство на вътрешните работи има подобен отдел. Кметовете желаеме часове авансово да бъдем уведомявани за тази облачна маса, с цел да можем превантивно да организираме евакуация на хората ”, сподели Кабаиванов в ефира на Нова Нюз. Той посочи, че при злополучие като наводнението в Долината на розите най-важното е евакуацията.

За наводнението в Карловско от началото на септември 2022 година, кметът на Карлово изясни, че още не са утвърдени плановете за речните корита.

„ Хората, които имат съществено развалени парцели, чакат някой да им построи къщите. Това няма по какъв начин да стане ”, сподели Кабаиванов. Той изясни, че от дарения потърпевшите са получили оптимално 30 000 лева Според него, в случай че са били застраховали домовете си, с компенсацията и с заем в този момент са могли да строят домовете си.

„ Сечта е отвън общински парцели, тя е в държавен горски фонд. Общините не вземат участие на никое място. Хората гледат едни огромни камиони, натоварени с дърва. Тези гори са държавна благосъстоятелност и локалната власт сме изключени априори от тази сеч ”, сподели Кабаиванов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР