Mercedes-Benz възнамерява да използва батерии със силициеви аноди в бъдещия

...
Mercedes-Benz възнамерява да използва батерии със силициеви аноди в бъдещия
Коментари Харесай

Мерцедес пуска електрически SUV със силициева батерия

Mercedes-Benz има намерение да употребява акумулатори със силициеви аноди в бъдещия си електрически G-Class, оповестиха от Щутгарт с публично изказване. Това ще стане през 2025 година - очевидно за тогава е планувана премиерата на известния всъдеход като EV, прецизира " Carmarket.bg ".

За задачата Mercedes подписа съглашение с нашумелия американски стартъп Sila Nanotechnologies, за който ви разказахме наскоро.

Той е учреден от инженера Джийн Бердишевски. Преди няколко години той напуща Tesla, с цел да основе своя компания, ориентирана към това да прави различни първични материали за акумулатори.

Силициевите имат с 20-40 % повече сила от познатите в този момент. Освен това се твърди, че са по-леки, по-устойчиви на мраз, по-бързо зареждащи се, а още първият индикатор подсказва за по-голям пробег.

Още през 2020 година самата Tesla посочи качествата на силиция. Батериите, които се вграждат в този момент в електрическите автомобили, употребяват най-вече графит, а международните му находища на 70 % са в Китай. Той е именуван “новото черно злато”.

С потребление на материали като силиция зависимостта към Китай може да намалее, а този проблем също е “на масата”. Неслучайно неотдавна администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи, че пренасочва 3 милиарда $ от бюджета за електрификация на колите за акумулатори.

Парите обаче могат да се употребяват единствено от планове като този на Sila, не за рандеман и обработка на литий, никел и кобалт, които също замърсяват околната среда.

Заводът на компанията на Джийн Бердишевски би трябвало да проработи през 2024 година А Mercedes е първият огромен производител, който го поддържа обществено, въпреки да се знае, че Sila работи и с BMW.

Фирмата набра 590 милиона $ през предходната година, а пазарната й капитализация е $3,3 милиарда.

На първо време заводът край щатската столица ще създава акумулатори за 100 000 автомобила. Целта е на идващ стадий да стигат за по 2 милиона на година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР