Меморандумът за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства

...
Меморандумът за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства
Коментари Харесай

Радев в ОАЕ: България не трябва да ограничава своята амбиция до търсене само на нови инвестиции

Меморандумът за стратегическо партньорство сред България и Обединените арабски емирства открива вероятността за трансформиране на политическата воля и доверието на най-високо равнище в нови благоприятни условия за съдействие и партньорство във значими области от съвместен интерес – стопанска система, вложения, енергетика, търговия, цифрови и зелени технологии, градоустройство. Това съобщи президентът Румен Радев в Абу Даби пред публицисти. Българският президент откри през днешния ден бизнес конгрес в столицата на ОАЕ, в който вземат участие представители на компании от двете страни, оповестяват от прессекретариата на президента.



Форумът се организира в границите на формалното посещаване на българския държавен глава в ОАЕ по покана на президента на страната и държател на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В наличието на двамата през днешния ден се подписва Меморандум за стратегическо партньорство сред България и Обединените арабски емирства. Споразумението ще насърчи развиването на съдействието в необятен набор от области, измежду които стопанската система, търговията, вложенията, туризма, образованието, цифровите технологии, културата, младежта и спорта.

Поканата за това посещаване и желанието за възобновяване на разговора на най-високо политическо равнище е индикатор за повишеното доверие към България и интерес към растящите стопански благоприятни условия на нашата страна, съобщи пред публицисти в Абу Даби Румен Радев след форума. Той добави, че срещата с президента на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян дава  допълнителен подтик за развиване на партньорството в разнообразни сфери от съвместен интерес. Освен съглашението за стратегическо партньорство, през днешния ден се подписват и редица двустранни документи за съгласие в областта на образованието, науката и културата, обмена на информацията, туризма, земеделието, отбранителната индустрия. Президентът чака солидната основа, която служебното държавно управление поставя в двустранните ни връзки с ОАЕ, да бъде бързо надградена от идващите постоянни държавни управления в България.



Българският държавен глава уточни също по този начин, че в границите на визитата му в Абу Даби се разискват опциите за енергийна диверсификация, импорт на природен газ и нефт от ОАЕ, само че това не изчерпва капацитета на двустранното партньорство в бранша на енергетиката и България би трябвало да има по-високи цели. Трябва да излезем от парадигмата, че сме страна, която придвижва непознат газ към други страни. „ България има и технологиите и научния капацитет, естествени дадености и промишлена база, да създава в големи количества горивото на бъдещето – зелен водород, и да го изнася “, добави Румен Радев. В българската делегация, която е в Абу Даби, има и представители на бизнеса и научните среди, които работят в региона на производството на зелен водород.

„ Страната ни може да бъде освен добър стопански сътрудник, само че и сериозен фактор в създаване на по-солидни връзки сред страните от Персийския залив и Европейския съюз “, съобщи Румен Радев. По думите му България може да способства за устойчивото съдействие сред Европа и арабските страни, посредством освен на стратегическото си географско състояние, само че и поради насъбрания политически, стопански и теоретичен капацитет.

„ България не би трябвало да лимитира своята упоритост до търсене единствено на нови вложения, а да се стреми към нови партньорства “, съобщи Румен Радев. По думите на президента, изправени пред световни и районни провокации, България и ОАЕ могат да развият взаимноизгодно съдействие, в случай че обединят капацитета си – и в стопански проект, и в областта на науката и образованието.

В рамките на бизнес форума президентът посочи преимуществата на страната ни, измежду които са квалифицираните фрагменти, макроикономическата непоклатимост, удобните за бизнеса условия на данъчната система. Румен Радев добави и че София има водеща роля в стартъп бранша, финансовите услуги и финтех промишлеността, а най-голямата индустриална зона на Балканите се намира в България.

В откриването на форума взе участие и Тани Бин Ахмед Ал Зеюди – държавен министър за външната търговия на ОАЕ. В събитието, проведено от Търговската камара на Абу Даби, се включиха към 20 представители на водещи български компании в сфери с висока добавена стойност като осведомителните и информационни технологии, високотехнологични производства, енергетиката, нововъведенията и отбранителната промишленост.

По-рано денем президентът отдаде респект пред Мемориала на починалите при осъществяване на своя дълг и посети Бялата джамия в Абу Даби. Предстои българският държавен глава да бъде посрещнат от президента на ОАЕ и държател на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян с публична гала в президентския замък в Абу Даби.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР