Меморандум за разбирателство и сътрудничество подписаха в Белград главният прокурор

...
Меморандум за разбирателство и сътрудничество подписаха в Белград главният прокурор
Коментари Харесай

Главните прокурори на България и Сърбия подписаха меморандум за сътрудничество

Меморандум за съгласие и съдействие подписаха в Белград основният прокурор Сотир Цацаров и Загорка Доловац, основен прокурор на Сърбия.

Документът планува взаимоотношение сред двете прокуратури при съблюдаване на уговорките по интернационалните правни актове, а страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при осъществяване на претенции за правна помощ, оповестяват от държавното обвиняване.

Всички въпроси от съвместен интерес могат да бъдат решени единствено в светлината на общи старания, са декларирали Доловац и Цацаров, представени от пресцентъра на обвинител номер едно.

От известието не излиза наяве дали по време на формалното посещаване на Сотир Цацаров в Белград е разискван изчезналият към този момент повече от три години отговор на настояването на българската прокуратурата за изгонването у нас на банкера Цветан Василев, обвиняем по аферата " КТБ ". Искането е допълвано от септември 2014 насам с новите и с прецизираните обвинявания на мажоритарния притежател на банкрутиралата " КТБ " и две молби за правна помощ, отнасящи се до призоването по следствието за източването ѝ. Искането за екстрадиция е още на правосъдна фаза, а по него финалната дума е на сръбският правосъден министър. Молбите за правна помощ са без какъвто и да е отговор. Това безмълвие стана мотив, преди година и половина, Сотир Цацаров да потърси съдействието на европейските институции за компликации с приложението на Европейската спогодба за екстрадиция във връзка екстрадицията на Цветан Василев от Сърбия в България.

Настоящият, както прецизират от прокуратурата, първи по рода си Meмopaндyм, ypeждaщ cътpyдничecтвoтo мeждy бългapcĸaтa и cpъбcĸaтa пpoĸypaтypи, идва броени дни преди старта на мегапроцеса за източването на близо 3 милиарда лв. от Корпоративна комерсиална банка. Той стартира в Специализарания углавен съв на 13 декември. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР