Намерено тяло на бариера с шамандура, поставена на Рио Гранде, Мексико, казва

...
Мексико Сити — Мексиканското правителство съобщи за първи път в
Коментари Харесай

Мексико Сити — Мексиканското правителство съобщи за първи път в сряда, че е забелязано тяло по протежение на плаващата бариера, която губернаторът на Тексас Грег Абът инсталира наскоро в Рио Гранде, срещу Ийгъл Пас, Тексас.

Мексиканският отдел за външни отношения каза, че властите се опитват да върнат тялото и не знаят националността на лицето или причината за смъртта.

Мнозина предупредиха за опасността, която представлява бариерата, тъй като е предназначена да затрудни мигрантите да се прекатерят или да плуват под нея.

Полицай от щата Тексас изрази вътрешни опасения за бариера, отклоняваща мигрантите, включително деца, към части от Рио Гранде, където е по-вероятно да се удавят.

съди Abbott за плаващата бариера. Делото иска от съда да принуди Тексас да го премахне. Администрацията на Байдън казва, че бариерата поражда хуманитарни и екологични опасения.

Шамандурите са най-новата ескалация на операцията за сигурност на границата на Тексас, която също включва ограждане с бодлива тел и арестуване на мигранти по обвинения за нарушаване на границата.

Вътрешната жалба на щатския полицай породи опасения за Тексас гранична инициатива, известна като операция „Самотна звезда“. Полицаят описа мигранти, които са били порязвани от бодливата тел, и директиви за изтласкване на семейства обратно в Рио Гранде.

Удавянето на мигранти се случва редовно по Рио Гранде. През уикенда на четвърти юли, преди шамандурите да бъдат монтирани, четирима души, включително бебе, се удавиха в реката близо до Eagle Pass.

Служител от администрацията на Байдън каза пред CBS News миналия месец, че плаващите бариери са се намесили с усилията на граничния патрул да патрулира реката и да обработва мигранти, които достигат до територията на САЩ. За една седмица, добави служителят, граничният патрул се натъкна на десетки ранени или удавени мигранти, включително бебета.

След като мигрантите са от американската страна на границата, която в Тексас попада в средата на Рио Grande,  федералният закон изисква служителите на граничния патрул да ги обработят и да решат дали трябва да бъдат депортирани, прехвърлени на друга агенция, задържани или освободени. Законът също така изисква федералните служители да разглеждат молбите за убежище на онези, които искат убежище. Държавните служители не са упълномощени да налагат тези закони.

През последните две години Абът, републиканец, влезе в шумна вражда с президента Байдън, демократ, за това как федералното правителство се справи с историческа миграционна вълна по границата между САЩ и Мексико, където Граничният патрул регистрира рекордно високо ниво на задържания през 2022 г.

Незаконните влизания по южната граница през юни спаднаха до най-ниското ниво от началото на администрацията на Байдън, опровергавайки прогнозите, че краят на заповед от епохата на пандемията, известна като дял 42, ще подхрани огромен скок на неразрешената миграция към САЩ 

Служители на администрацията на Байдън приписват рязкото намаляване на незаконното преминаване на границата на безпрецедентните си усилия да разшири възможностите за мигранти да влизат в САЩ с разрешението на правителството, както и по-строгите правила за убежище за онези, които не кандидатстват за тези програми.

„Опасните и незаконни действия на губернатора Абът са подкопавайки нашия ефективен план за контрол на границата и затруднявайки CBP да върши работата си по охрана на границата“, каза в изявление говорителят на Белия дом Абдула Хасан. „Действията на губернатора са жестоки и излагат на опасност както мигрантите, така и граничните агенти.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР