Мексикански археолози откриха за първи път храм на Одраното божество,

...
Мексикански археолози откриха за първи път храм на Одраното божество,
Коментари Харесай

Археолози откриха храм на Одраното божество

Мексикански археолози откриха за първи път храм на Одраното провидение, изобразявано като човешки мъртвец без кожа, заяви Асошиейтед прес.

Храмът е открит на обекта Пополока в централния щат Пуебла. Археолозите са намерили две каменни изображения с форма на череп и каменен торс на бога Ксипе Тотек с висяща спомагателна ръка - евентуално от принесен в жертва човек.

В жертва на бога на плодородието Ксипе Тотек са принасяни хора, които са били одирани и жреците са обличали кожите им. Смятало се е, че злокобният обред обезпечава плодовитост и прераждане.

Според антични описания на ритуала жертвите са се биели като гладиатори или са убивани със стрели на една платформа, а по-късно за одирани на друга. Схемата на храма в Теуакан подхожда на тези описания.

Изображения на бога са намирани и в други култури, в това число и на ацтеките, само че не и цялостен храм, отдаден на него.

Храмът е издигнат в комплекса Ндачихан-Теуакан сред 1000 година и 1260 година По-късно индианците пополоки са покорени от ацтеките.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР