Междувременно се появи видеозапис от камера за наблюдение, който показва

...
Междувременно се появи видеозапис от камера за наблюдение, който показва
Коментари Харесай

Надзиратели оставили 39 мигранти да загинат в център за задържане в Мексико

Междувременно се появи видеозапис от камера за наблюдаване, който демонстрира по какъв начин се е стигнало до нещастието. След като мигрантите сложили матраци против решетките на килията си и ги запалили, надзирателите бързо се отдалечили и не създали никакъв опит да освободят мъжете, преди димът да извърши помещението и да убие минимум 40 души. 

На фрагменти от записа се виждат двама души, облечени като охранители, а от другата страна до железна врата се появява най-малко един мигрант. Но наподобява, че охранителите не вършат никакво изпитание да отворят вратите на килиите. Вместо това бягат, до момента в който облаци пушек изпълват постройката за секунди, оповестява Асошиейтед прес. Министърът на вътрешните работи на Мексико Адан Аугусто Лопес удостовери достоверността на видеото в изявление за локален публицист. 

Сиудад Хуарес е основната пресечна точка за мигранти за влизане в Съединени американски щати. Приютите в града са цялостни с мигранти, чакащи опцията да пресекат границата или такива, които са поискали леговище в Съединени американски щати и чакат привършване на процедурите.

Напрежението сред управляващите и мигрантите в Сиудад Хуарес очевидно се е повишило през последните седмици. Над 30 мигрантски центъра и други организации за тяхна поддръжка разгласиха на 9 март отворено писмо. В него те се оплакваха навлизане на престъпни детайли измежду мигрантите, както и измежду лицата, търсещи заслон в града, осведоми Българска телеграфна агенция.

Те упрекнаха управляващите в малтретиране и потребление на несъразмерна мощ по отношение на чужденците и се оплакаха, че общинската полиция е разпитвала хора по улиците на града за техния имиграционен статус, без да има причина за това.

По-рано този месец бяха регистрирани високи равнища на неодобрение в Сиудад Хуарес, когато стотици мигранти, най-много от Венецуела, реагираха на слуховете, че управляващите в Съединените Щати биха им разрешили да влязат в страната, при което се пробваха да пресекат със мощ един от мостовете, водещи към Ел Пасо. Американските управляващи блокираха опитите им. 

През последните години Мексико предприе стъпки към ограничение на мигрантите към границата със Съединените щати под натиска на американското държавно управление, вследствие на което центровете за настаняване са пренаселени. Понякога в тях има митинги и протести. 

Мексико е третата в света страна по брой на мигранти след Съединени американски щати и Германия, само че е първа по брой преминаващи по пътя към Съединени американски щати. В страната са настанени десетки хиляди чужденци във все по-разширяваща се мрежа от центрове за задържане.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР