Международното издание на The Guardian днес избра да попълни колекцията

...
Международното издание на The Guardian днес избра да попълни колекцията
Коментари Харесай

The Guardian: Топ 10 съвета за туристите в Пловдив

Международното издание на The Guardian през днешния ден избра да попълни сбирката си с пътеводни препоръки, избирайки Пловдив.

„ Като Европейска столица на културата през 2019 година, този античен град ще отразява римското, персийското и османското въздействие и ще се концентрира върху новата креативна среда на Капана “ – написа Том Алън.

Журналистът изброява 10 съвета, които да бъдат потребни на тези, които са решили да посетят Града под тепетата.

Класацията стартира с концепция за апетитна българска закуска. Тук познатата на всички на баница е показана като „ пастообразни кори, които се пълнят със сирене, сходно на гръцкото Фета “.

След като дава концепция за утринно похапване, създателят продължава с малко показване на Античния спектакъл, където насочва читателите да посетят някое от представленията на Пловдивската опера.

„ Античният спектакъл е най-известната културна забележителност на Пловдив: римски амфитеатър в трагична позиция на рид над града. Посетителите му могат да се насладят на осъществяванията на Пловдивската опера и нейните интернационалните посетители, до момента в който седят на антични мраморни седалки, гледащи към целия център на града и Родопите в далечината - спиращ дъха театър “.

Алън продължава с точка номер 3 - Капана.

„ Капана в този момент е креативното сърце на града, пешеходна зона, цялостна с магазини, заведения за хранене и галерии. През 90-те години това беше зона за паркиране, цялостна с разрушени къщи. Трансформацията стартира през 2014 година, когато в региона се реалокират 10 креативен предприятия, финансирани от Фондация „ Европейска столица на културата “.

Тъй като културните прекарвания в Пловдив постоянно са забавна комбинация от модерно изкуство и вековни архитектурни монументи, идващите места, които влизат в материала на The Guardian са Чифте баня, Хиндлияновата къща и Къща Клианти.

След насищането със забележителности на Пловдив, следват няколко фрази за положителното тракийско вино.

„ Прашната равнина, върху която е построен Пловдив, има съвършен климат за развъждане на грозде, изключително червени сортове, като богатата, тъмна мавруд (очевидно тук се отглежда от времето на траките) “, написа Алън. И подсеща пътешествениците, запътили се насам, че се провеждат специфични Винени турове, на които искащите могат да дегустират разнообразни сортове от божествената напитка.

Следващите точки от публикацията на The Guardian разкриват тайните на храната – „ друга от мощните страни на Пловдив “ и заведенията за хранене с красива панорама. В текста е упомената класическата българска ракия, която е показана като „ плодово бренди “. „ Храната е елементарна и сезонна, от салати и кюфтета до печено овче сирене и самун “, добавя създателят. Що се отнася до заведенията за хранене, Алън се е постарал да изброи някои от най-известните в централната част на града.

Разходката из Европейската столица на културата продължава по ул. „ Магура “ и ул. „ Стръмна “, където гостите на Пловдив могат да си купят забавни сувенири и ръчно направени дарове.

Точка номер 8 е отдадена на седемте тепета.

„ Пловдив е издигнат на седем хълма. Сега в действителност има единствено шест: един е бил опустошен за материали за построяването на града преди епохи. Най-популярният за туристите е Небет тепе, един от трите хълма на Стария град. Най-ранните археологически остатъци датират от 4000 г.пр.Хр. (Пловдив твърди, че е най-старият непрекъснато населяван град в Европа). Бунарджик тепе, прочут още като хълма на Альоша, с голямата скулптура на руския боец, който се издига на върха, е изключително специфичен. Гледката от върха е превъзходна и постоянно е причина за празненства навън “.

На последните две места в класацията на The Guardian са поместени препоръки за най-подходящите място и време за посещаване на Пловдив.

Цялата публикация може да прочетете тук: https://www.theguardian.com/travel/2019/jul/29/locals-guide-to-plovdiv-bulgaria-10-top-tips-capital-of-culture

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР