Международният валутен фонд понижи прогнозата си за световната икономика, като

...
Международният валутен фонд понижи прогнозата си за световната икономика, като
Коментари Харесай

МВФ публикува мрачна прогноза за световната икономика

Международният валутен фонд намали прогнозата си за международната стопанска система, като в последния си отчет съобщи, че " вероятностите са по-мрачни " от предстоящото.

МВФ последователно понижава прогнозата си за световния напредък през 2023 година от януари насам, когато предвиждаше напредък от 3,8 %. През октомври фондът намали прогнозата си от 2,9% през юли до 2,7%, като съобщи: " чакаме страните, в които се създава повече от една трета от международното произвеждане, да се свият през част от тази или идната година ".

Анализаторите предизвестяват, че има 25% възможност рисковете, произлизащи от спора в Украйна, дружно с упоритата инфлация, да забавят международната стопанска система до по-малко от 2%.

МВФ означи, че през последните месеци се следи непрекъснато утежняване на показателите на мениджърите по покупките (PMI), които наблюдават редица стопански системи от Г-20.

" Предизвикателствата, пред които е изправена международната стопанска система, са големи, а отслабващите стопански индикатори сочат, че предстоят нови провокации ", написа в блог обява икономистът от изследователския отдел на МВФ Тригви Гудмундсон.

Кризата с разноските за живот, провокирана от спираловидната инфлация при храните и горивата, продължава да визира потребителите в целия свят. Според анализаторите на МВФ растежът на цените е провокирал поредност от нараствания на лихвените проценти, което оскъпява заемите. Те приканиха политиците да " продължат да дават приоритет на ограничението на инфлацията ", която вреди най-вече на " уязвимите групи ".

" Вероятно в доста страни е належащо по-нататъшно стягане на фискалната и паричната политика, с цел да се понижи инфлацията и да се преодолее уязвимостта на дълга, и ние чакаме по-нататъшно стягане на политиката в доста страни от Г-20 през идващите месеци ", сподели Гудмундсон, като акцентира, че макроикономическата среда е " извънредно несигурна ".
 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР