Международният валутен фонд (МВФ) заяви в петък, че е постигнал

...
Международният валутен фонд (МВФ) заяви в петък, че е постигнал
Коментари Харесай

МВФ очаква постепенно икономическо възстановяване на Украйна през 2023 г.

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че е постигнал съглашение с Украйна на равнище чиновници за приемане на пълноценна кредитна стратегия, която ще поддържа кандидатурата на Киев за влизане в Европейски Съюз, осигурявайки пари за действието на страната и осъществяване на нужните промени.

Съобщението идва след завършила в петък задача на фонда, която се е срещна с украинските управляващи във Варшава, с цел да оцени представянето на Украйна по Програмата за наблюдаване и да разиска с тях техническите и политически полемики за средносрочни макроикономически и структурни политики, заяви Ройтерс.

" Приключването на първия и финален обзор, който предстои на утвърждение от управлението на МВФ, проправя пътя за започване на полемики по изцяло развита стратегия, подкрепяна от МВФ ", съобщи шефът на задачата на интернационалната организация Гавин Грей.

Според МВФ стопанската система на Украйна се е свила с 30% през 2022 година, което е по-малко от предстоящото, инфлацията е почнала да се забавя, само че краткосрочната икономическа вероятност се е влошила поради унищожаването на сериозна инфраструктура от съветските бомбардировки.

 МВФ: ударите по енергетиката на Украйна оскъпяват възобновяване й МВФ: ударите по енергетиката на Украйна оскъпяват възобновяване й

Въпреки това интернационалната финансова институция счита, че " стопанската система се приспособява и се чака последователно икономическо възобновяване през годината ".

През октомври основният изпълнителен шеф на МВФ.

Мисията на МВФ прибавя, че украинското държавно управление и националната банка са съумели да реализират всички количествени и индикативни цели, сложени пред Киев като изискване за приемането на дълговата стратегия.

Киев е извършил уговорките си да внесе пакет от планове на данъчни закони, ориентирани към увеличение на приходите, предприемане на стъпки от Министерството на финансите за справяне с просрочените отговорности, създаване на концептуална записка за мрежа за обществена сигурност, основаване на контролен съвет на държавната " Нафтогаз " и реализиране на единодушие по основни детайли оценка на положението на банковия бранш.

" Властите реализират прогрес в промените за подсилване на ръководството, битката с корупцията и върховенството на закона и поставят основите за следвоенен напредък, макар че дневният ред на промените в тези области остава забележителен ", се споделя още в оценката на тридневната задача на фонда.

Шефът на задачата на МВФ за Украйна Гавин Грей показва, че " навременното погашение на забележителна външна поддръжка е от решаващо значение за макроикономическата непоклатимост и широкомащабните заплащания ще останат от значително значение през 2023 година и по-късно, с цел да покрият потребностите от финансиране и да спомогнат за обезпечаването на непоклатимост ".

Грей прибавя, че Киев към този момент работи за премахването на изключителните ограничения, въведени поради войната, защото те сполучливо са помогнали за запазването на финансовата непоклатимост.

 Европейски Съюз ще дава заеми от 1.5 милиарда евро месечно на Украйна Европейски Съюз ще дава заеми от 1.5 милиарда евро месечно на Украйна

През декември Европейски Съюз реши да отпусне 18 милиарда евро на Киев за 2023 година на траншове от по 1.5 милиарда евро месечно, като. Останалите пари за поддържане на макроикономическата непоклатимост на Украйна се чакат от интернационалните финансови институции и други донори.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР