Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че по-високата инфлация в САЩ

...
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че по-високата инфлация в САЩ
Коментари Харесай

Ръстът на лихвите в САЩ може да засегне уязвимите страни, предупреждава МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) предизвести, че по-високата инфлация в Съединени американски щати може да докара до по-твърда от предстоящото реакция от страна на американската централна банка. А това на собствен ред може да раздруса финансовите пазари и да изложи на риск уязвимите страни, написа " Гардиън ".

В допълнение към паниката от внезапното увеличение на ценовия напън в целия свят, МВФ съобщи, че разрастващите се страни би трябвало да се приготвят за решителни дейности от страна на Федералния запас на Съединени американски щати.

" През по-голямата част от предходната година вложителите чакаха краткотрайно повишение на инфлацията в Съединени американски щати, поради несигурното икономическо възобновяване и бавното превъзмогване на усложненията в предлагането ", написа МВФ в обява в блога си.

" Сега настроенията се трансформираха. Цените порастват с най-бързия ритъм от съвсем четири десетилетия, а свитият пазар на труда стартира да се отразява на нарастването на заплатите. Вариантът Омикрон породи спомагателни опасения за напън от страна на предлагането върху инфлацията. Федералният запас уточни развиването на инфлацията като основен фактор в решението си от предишния месец да форсира ограничението на покупките на активи ", добавя институцията.
 Кристалина Георгиева: Омикрон може да дръпне световната стопанска система надолу
Кристалина Георгиева: Омикрон може да дръпне световната стопанска система надолу

МВФ евентуално ще намали прогнозите си

Тъй като общата инфлация надвишава 6% и е на най-високото си равнище от съвсем четири десетилетия, финансовите пазари считат, че през 2022 година Фед ще увеличи лихвените проценти четири пъти и ще продава облигации в развой, прочут като " количествено стягане ".

По-високите разноски за заеми в Съединени американски щати нормално водят до усилване на $, което оскъпява обслужването на задълженията на страните с разрастващи се пазари, взели огромни заеми в тази валута. По-бавният напредък в Съединени американски щати, провокиран от по-високите лихвени проценти, ще се отрази и на износа за най-голямата стопанска система в света.

МВФ съобщи, че чака понижаване на инфлацията в Съединени американски щати по-късно през годината, само че акцентира опцията широкомащабно повишение на заплатите или продължителни усложнения в предлагането да доведат до растеж на цените.

" По-бързото повишение на лихвените проценти от страна на Фед може да раздруса финансовите пазари. Това развиване може да бъде съпроводено със закъснение на търсенето и търговията в Съединени американски щати и да докара до отлив на капитали и обезценяване на валутите в разрастващите се страни ", считат от фонда.

Перспективата за по-високи лихвени проценти в Съединени американски щати провокира спад на цените на акциите от началото на 2022 година насам.
 Фед може да стартира да покачва лихвите през март
Фед може да стартира да покачва лихвите през март

Джеймс Булард: В добра позиция е да предприеме спомагателни стъпки за надзор на инфлацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР