Международният валутен фонд (МВФ) наскоро намекна за възможността да признае

...
Международният валутен фонд (МВФ) наскоро намекна за възможността да признае
Коментари Харесай

МВФ може да приеме китайският юан – какво следва за долара?

Международният валутен фонд (МВФ) неотдавна загатна за опцията да признае китайския юан като действителна валута, с която страните да погасяват финансовите си отговорности към МВФ.

Това решение идва около новаторския ход на Аржентина, която неотдавна употребява юана, с цел да изплати част от задълженията си към МВФ. По-конкретно, Аржентина извърши доста заплащане в китайска валута в размер на $1.1 милиарда от общо $2.7 милиарда, чийто падеж настъпи едвам предишния месец.

Говорителката на МВФ Джули Козак удостовери, че Аржентина продължава да извършва финансовите си отговорности към МВФ, и призна юана за една от петте свободно използваеми валути, които членовете на МВФ могат да употребяват за споразумяване на отговорностите си.

В отговор на това Централната банка на Аржентина предприе значима стъпка, като включи юана като валута, одобрявана за депозити в спестовни каси и разплащателни сметки, което демонстрира, че се отхвърля от това да разчита само на щатския $ като публична аварийна валута. В резултат на това финансовите субекти в Аржентина към този момент могат да откриват банкови сметки, деноминирани в юани.

Освен дейностите на Аржентина, по-рано тази година Бразилия също подписа съглашение с Китай, което им разрешава да правят търговия и вложения, употребявайки съответните си валути, като по този метод в допълнение понижава господстващото състояние на щатския $ в интернационалните транзакции.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР