Международният съд отхвърли искането на Иран да освободи активи, замразени

...
Международният съд отхвърли искането на Иран да освободи активи, замразени
Коментари Харесай

Международният съд поряза Иран за активи, замразени от САЩ

Международният съд отхвърли настояването на Иран да освободи активи, замразени от американските управляващи.

В решение, признато с 10 гласа " за " против 5 гласа " срещу ", Международният съд съобщи, че няма пълномощия да се произнесе по иранския иск, обвързван с централната Markazi Bank.

Върховният съд на Организация на обединените нации отхвърли в четвъртък законното искане на Техеран да освободи към 2 милиарда $ активи на иранската централна банка, замразени от управляващите на Съединени американски щати, с цел да бъдат изплатени като обезщетения на жертвите на бомбен атентат в Ливан през 1983 година и други офанзиви, свързани с Иран.

Вицепрезидентът на международния съд Кирил Кеворкян сподели, че болшинството " поддържа възражението против юрисдикцията, повдигнато от Съединените американски щати по отношение на претенциите на Ислямска република Иран ", свързани с банката.

Припомняме, че по-рано съдът също по този начин постанови, че някои други ходове на Съединени американски щати за изземване на активи на Иран и иранци в Съединените щати нарушават контракт от 1955 година сред страните и сподели, че би трябвало да договарят за обезщетения. Ако не съумеят да реализират избран брой, ще би трябвало да се върнат в съда в Хага за изговаряне.
 Международният съд задължи Съединени американски щати да обезщетят Иран за замразените активи
Международният съд задължи Съединени американски щати да обезщетят Иран за замразените активи

Според съда Вашингтон е нарушил интернационалното право

Но по-голямата част от делото се концентрира върху Bank Markazi и нейните замразени активи от 1,75 милиарда $ в облигации, плюс насъбраните лихви, които се държат в сметка в Citibank в Ню Йорк. Съдът сподели, че няма пълномощия въз основа на Договора за другарство от 1955 година, защото отбраната, която предлага, не се разгръща върху централните банки.

И двете страни значително показаха удовлетворение от решението от четвъртък.

Във Вашингтон заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател сподели, че въпреки Съединени американски щати да са разочаровани от някои аспекти на решението, като цяло са удовлетворени.

" Като цяло имаме вяра, че днешното решение е огромен удар по случая на Иран ", сподели Пател пред публицисти.

Техеран заведе делото против Вашингтон пред Световния съд през 2016 година за хипотетично нарушение на Договора за другарство от 1955 година Техеран изиска да си върне активи на стойност 2 милиарда $, които Съединени американски щати замразиха, с цел да употребяват като отплата за жертвите на терористични офанзиви, за които Вашингтон упрекна Иран.

През 2018 година Съединени американски щати се отдръпнаха от Договора за другарство, откакто Международния съд постанови, че са го нарушили и подреди на Вашингтон да анулира глобите против Техеран.

Международният съд, прочут още като Световен съд, е висшият съд на Организация на обединените нации, който се занимава със разногласията сред обособени страни. Решенията му са обвързващи, макар че институцията няма власт да ги наложи, а Съединените щати и Иран са измежду дребното страни, които към този момент са пренебрегвали решенията му.
 Няма резултат от глобите против Иран, разочаровани Съединени американски щати
Няма резултат от глобите против Иран, разочаровани Съединени американски щати

Вашингтон не вижда смяна в държанието на Техеран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР