Международният олимпийски комитет (МОК) разреши на мъжете да участват в

...
Международният олимпийски комитет (МОК) разреши на мъжете да участват в
Коментари Харесай

Мъже в олимпийския турнир по артистично плуване на Игрите в Париж 2024

Международният олимпийски комитет (МОК) позволи на мъжете да вземат участие в шампионата по артистично плуване на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, оповестиха от Световната федерация по плуване (ФИНА).

В тима от осем състезатели могат да бъдат включени до двама мъже. Общо 10 отбора ще се борят за медалите на олимпиадата във френската столица.

" Водните спортове са универсални, а мъжете се потвърдиха като отлични състезатели по артистично плуване. Очаквам с неспокойствие да видя това ново измерение на синхронното плуване да бъде показано на света в Париж. Включването на мъжете в тази дисциплинираност е огромно достижение на всички, които работихме доста години, с цел да го изпълним ", сподели президентът на ФИНА Хюсеин Ал Мусалам.

Артистичното плуване се наричаше синхронно до 2017 година и е част от олимпийските игри от 1984 година насам. Но до момента в който мъжете вземат участие в тази дисциплинираност от Световното състезание през 2015 година, те не бяха допускани до Олимпиада преди.

" Включването на мъже в олимпийското артистично плуване в миналото се смяташе за невъзможна фантазия ", съобщи американецът Бил Мей, първият международен първенец в дисциплината смесени дуети на Световното състезание през 2015 година.

" Това потвърждава, че всички ние би трябвало да имаме огромни фантазии. Мъжете плувци изтърпяха. Сега, посредством тяхното неизменност и помощта и поддръжката на толкоз доста други, всички спортисти могат да стоят един до различен еднообразно, достигайки до олимпийската популярност ", добави той.

Италианецът Джорджо Минисини, международен първенец в смесените дуети през 2017 и 2022 година, разяснява, че това решение е извънредно значимо.

" Еволюцията на нашия спорт към приобщаване върви бързо и това решение на МОК и Световната федерация ще ни помогне да станем образец за цялото олимпийско придвижване ", съобщи той, представен от ДПА.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР