Международният олимпийски комитет (МОК) обяви днес, че ще проучи възможността

...
Международният олимпийски комитет (МОК) обяви днес, че ще проучи възможността
Коментари Харесай

МОК ще проучи възможността да пусне спортисти от Русия и Беларус да се състезават в Азия

Международният олимпийски комитет (МОК) разгласи през днешния ден, че ще изследва опцията за присъединяване на съветски спортисти и на такива от тяхната другарска страна Беларус в надпревари в Азия, оповестява организация АП. МОК предложи на 28-и февруари – четири дни след началото на военната агрессия на съветската войска против Украйна, спортистите от тази страна и от Беларус да не бъдат допускани до интернационалните участия. Решението се основаваше на опасения по отношение на сигурността и пълнотата на надпреварите. Повечето олимпийски спортове последваха образеца му и постановиха забрани.

Решението на МОК да прегледа такава опция идва малко преди началото на годината, в която ще се проведат квалификациите в доста спортове за Олимпийските игри в Париж.

Олимпийската среща на върха, проведена под формата на конференция от МОК, се организира през днешния ден и хората от управата се съгласиха, че ще продължат да изследват такава опция и по-нататък. Предложението е пристигнало от Асоциацията на олимпийските комитети, се споделя още в мнението на МОК. От МОК акцентират, че към момента не може да се приказва за допускане на руснаците, а просто следващо разглеждане на въпроса.

Олимпийската асоциация предложи да улесни " присъединяване на спортисти от Русия и Беларус в надпревари в Азия под тяхно управление, като в същото време съблюдава наложените наказания ", се споделя в изказването.  МОК прави разграничаване сред това, което назовава " наказания ", като не разрешава на Русия да бъде хазаин на спортни събития и да демонстрира на национални знаци в надпревари, и си резервира правото за изключване на съветски спортисти.

Веднага откакто беше оповестено това решение, Украйна възрази против решението президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков да бъде поканен на конференцията. В листата на присъстващите, оповестен от МОК, няма представители на Украйна на въпросната среща.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР