Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир

...
Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир
Коментари Харесай

Доживотен затвор за Ратко Младич

Международният углавен арбитражен съд за Югославия в Хага осъди някогашния пълководец на босненските сърби Ратко Младич на пожизнен затвор, откакто го призна за отговорен по обвинявания в закононарушения против човечеството, геноцид и военни закононарушения, съобщи Военновъздушни сили.

Съдия Алфонс Ори удостовери решението на правосъдния състав, че в Сребреница е осъществен геноцид. Не имало планове за геноцид обаче в други шест общини - Ключ, Котор Варош, Сански мост, Приедор, Власеница и Фоча. През лятото на 1995 година в Сребреница армията на босненските сърби избиват над 8000 мъже и момчета мюсюлмани.

Председателят на правосъдния съвет подреди Младич да бъде изведен от залата, малко откакто отхвърли настояването на отбраната за отмора заради високото кръвно налягане на подсъдимия. "Те лъжат, лъжат. Не се усещам добре ", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от правосъдната зала от двама охранители на Организация на обединените нации.



Когато дойде в правосъдната зала, той изглеждаше спокоен, поздрави юристите и направи знак с палци на фотографите в съда. По-касно съвещанието бе прекратено за пет минути по молба на Младич, който изиска да отиде до тоалетната, само че паузата се удължи, защото му прилоша и трябваше да бъде подложен на медицински обзор.

Бившият боен водач на босненските сърби е упрекнат в геноцид, нарушение на законите и правилата на войната и закононарушения против човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995), лишила живота на над 100 000 души.





Младич бе арестуван в Сърбия на 26 май 2011 година след 16-годишно търсене и дни по-късно екстрадиран за Хага. Международният арбитражен съд го осъди на 40 години затвор за геноцид и закононарушения против човечеството за клането в Сребреница и обсадата на Сараево по време на Югославската война.



Синът на генерала - Дарко Младич, съобщи преди началото на делото, че неговото семейство е готово за всякаква присъда. Дарко упрекна съда, че не е справедлив и добави, че обвиняването не е съумяло да свърже татко му с нито една точка от обвинителния акт. Преди няколко месеца военачалник Младич изпрати от пандиза писма до президента на Сърбия, в които е отправил рекомендации "затова по какъв начин би трябвало да се построява обликът на Сърбия пред света " и "затова какво би трябвало да се пази непременно ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР