Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест

...
Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест
Коментари Харесай

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на двама висши руски командири. Кои са те

Международният углавен съд (МНС) в Хага издаде заповеди за арест на двама висши съветски командири. Причината е съмнение във военни закононарушения в Украйна поради ударите против енергийната инфраструктура на страната, се споделя в изказване от вторник.

Става въпрос за командващия стратегическата авиация на Русия генерал-лейтенант Сергей Кобилаш и командващия съветския Черноморски флот адмирал Виктор Соколов.

Новината идва на фона на към този момент, която Русия води против Украйна. През март предходната година МНС издаде заповеди за и комисаря по въпросите на децата Мария Лвова-Белова по обвинявания във военни закононарушения, свързани с отвличането на украински деца.

Съдът в Хага заяви във вторник, че има основателни аргументи да се счита, че Кобилаш и Соколов са виновни за " ракетните удари, осъществени от ръководените от тях сили против украинската електрическа инфраструктура ".

МНС сподели и че нападенията против електрическата мрежа на Украйна са предизвикали вреди на цивилното население. През 2022 и 2023 година съветските удари против Украйна оставиха огромна част от популацията на страната без ток.

Прокурорите на съда желаят ударите да бъдат избрани освен като военни закононарушения, само че и като закононарушения против човечеството, защото съгласно тях те са били част от държавна политика на широкомащабни набези против цивилното население.

" Всички войни имат правила. Тези правила важат за всички без изключение ", сподели прокурорът на МНС Карим Хан.

В сряда представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че Русия не признава заповедите на МНС. Досега Москва отхвърля да е направила военни закононарушения в Украйна и отхвърля и предходните заповеди на МНС за арест. Руски публични лица настояват, че сходни заповеди нямат огромно действително влияние, защото Москва не е член на съда.
Кои са генералите със заповед за арест
Сергей Кобилаш, който е от молдовски генезис и е роден в украинската Одеса, командва флота от стратегически бомбардировачи ТУ-95 и ТУ-160.

Те постоянно изстрелват ракети, употребявани за обстрел на родния му град, написа Политико.

По време на хипотетичните закононарушения, за които има издадена заповед за арест, Кобилаш е бил пълководец на така наречен далечна авиация на съветските военновъздушни сили. Украинското военно разузнаване твърди, че съветските удари по гъсто обитаемоте региони в град Мариупол са били осъществени под негово командване.

Според МНС Виктор Соколов е командвал Черноморския флот в интервала, за който се отнасят обвиняванията.

През септември Украйна заяви, че го е умъртвила, само че от този момент съгласно съветските държавни осведомителни организации той се е появявал обществено няколко пъти.

През февруари 2024 година някои проруски източници споделиха, че Соколов е бил уволнен. Въпреки това той към момента попада на уеб страницата на Министерството на защитата на Русия като настоящ пълководец.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР