Международният музикален фестивал Варненско лято“ 2019 върви към поредния връх

...
Международният музикален фестивал Варненско лято“ 2019 върви към поредния връх
Коментари Харесай

Синфония Варсовия и елитни солисти от Франция с концерт тази вечер на „Варненско лято“

Международният музикален фестивал „ Варненско лято “ 2019 върви към следващия връх в своята съществена стратегия – гастрола на един приет по целия свят отбор - емблематичния полски оркестър Синфония Варсовия, научи Moreto.net. Фестивалната аудитория ще открие в този концерт блясъка на класическата камерна музика от XVIII век. Трима титуловани европейски музиканти ще бъдат солисти в концерта с произведения на Моцарт и Хайдн на 2 август от 19 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

Диригент на оркестъра ще бъде уважаваният маестро на флейтата Филип Бернолд, солисти в плана са Огюстен Дюме – един от знаковите цигулари от втората половина на ХХ век и изявеният виолист Жерар Косе. Ще прозвучат Дивертименто KV 205 и Симфония концертанте от Моцарт и Симфония №85 “Кралицата “ в си бемол мажор от Хайдн.

Синфония Варсовия е отбор със стремглаво развиване. Основан е през 1984 година във Варшава от именития цигулар Йехуди Менухин. Синфония Варсовия е един от най-титулуваните оркестри в Европа и света. Забележителни, влезнали в музикалната история, са концертите и звукозаписите на оркестъра със сър Йехуди Менухин. Синфония Варсовия работи с огромните диригенти на нашето време Клаудио Абадо, Валери Гергиев, Роберто Тревино, а огромният полски композитор Кшиштоф Пендерецки от 1997 година е свързал името си с оркестъра, на който е музикален шеф. Над 300 компактдиска има в дискографията на оркестъра, доста от тях с влиятелни награди. Варшавските музиканти скоро ще имат нов дом – Център Синфония Варсовия – многофункционално модерно място с ултрамодерна архитектура, което ще промени общуването с изкуството им.

Филип Бернолд е професор и началник на катедрата по флейта в Националната консерватория в Париж. През 1987 година печели първа премия на Международния конкурс „ Жан-Пиер Рампал “ в Париж и това му проправя път към интернационална солова кариера с известни солисти и оркестри, от Ростропович до Рампал.

Сред оркестрите, с които е концертирал, са тези на Париж, Токио, Будапеща, Москва. Свирил е под палката на диригенти като Менухин, Гардинър, Мазел, Нагано. Изпълненията на Филип Бернолд го водят на влиятелни подиуми - от Париж до Сеул, от Лондон до Москва и до най-големите фестивали по света. Дирижира оркестри като „ Синфония Варсовия “, Оркестър „ Симон Боливар “ (Каракас), Филхармонията на Баден-Баден, Камерен оркестър на Париж и Женева, Kanazawa Еnsemble (Япония) и Cappella Istropolitana. Първият диск на Филип Бернолд през 1989 година печели Голямата премия на Академия „ Шарл Крос “. Оттогава той е записал повече от 20 компактдиска с Harmonia Mundi, EMI и други огромни музикални компании.

Огюстен Дюме е определян от музикалната рецензия като „ занаятчия на класическия френски жанр “ и постоянно е сравняван с великите цигулари на ХХ век. Има извънредно сполучлива кариера, огромните достижения в която са интегралите. Една от първите му изяви, поощрени горещо от рецензия и аудитория, е записът на всички сонати за цигулка и пиано на Бетовен за Дойче грамофон. Цигуларят е изнасял концерти и е записвал с всички значими оркестри – Берлинската филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис, на Монреал, Филхармонията на Япония и доста други. Режисьорът Жерар Корбио, прочут с филмите си „ Повелителят на музиката “ и „ Фаринели “, основава документалния филм „ Огюст Дюме – да оставиш диря в сърцето “. От 2004 година Огюст Дюме управлява катедра цигулка и камерна музика в Кралската академия за надарени млади солисти " Music Chapel Queen Elisabeth " в Брюксел. Под негово управление те печелят награди от най- влиятелните интернационалните състезания. Дюме се изявява и на диригентския пулт.

Жерар Косе е приет за един от най-големите виолисти на нашето време като солист и камерен реализатор. Има издадени над 25 компактдиска от огромни звукозаписни компании. Международно самопризнание получава в средата на 70-те години като съосновател и соло виолист в ансамбъла на Пиер Булез „ Интерконтемпорен “. С необикновен интерес към новия репертоар за виола, той прави премиерните осъществявания на над 10 концерта, написани особено за него. С дейната си концертна активност Жерар Косе способства за одобряването на виолата като солов инструмент. Концертира взаимно с Гидон Кремер, Максим Венгеров, Франк Петер Цимерман, Хаген Квартет и мнoго други. Свири на виола „ Гаспаро да Сало “ от 1560 година

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР