Международният директор на световноизвестния гастрономически гид Мишлен Гуендал Пуленек, през

...
Международният директор на световноизвестния гастрономически гид Мишлен Гуендал Пуленек, през
Коментари Харесай

53 ресторанта в Истанбул получиха звезди Мишлен

Международният шеф на световноизвестния гастрономически гид Мишлен Гуендал Пуленек, през седмицата обявяви първия лист с елитни заведения за хранене в Истанбул.  Той показа, че кулинарната сцена на мегаполиса „ просто удиви нашия екип “. " Аз съм впечатлен, че те бяха изумени - и че на Мишлен лиши толкоз време, с цел да притегли вниманието си към една от най-известните и приети гастрономически столици в света. "
Седалище на Византийската и Османската империи
Истанбул, седалището на мощно епикурейските Византийска и Османска империи, има обективни искания за тази купа в продължение на съвсем 1700 години. Това е доста по-дълго време на битие от множеството градове, които в този момент Мишлен е сметнал за почтени за своя първокласен азбучник. 

 Евронюз

Още от най-ранните си дни като Константинопол, кухнята на града е комбинация от римски, гръцки и персийски въздействия. Ферментиралият рибен сос, прочут като гарум, в този момент възхваляван като деликатес от топ готвачи като Рене Редзепи от рестопант " Нома ", беше необятно употребен от епохи тук.

След като се преименува в Истанбул, турските и арабските усети прибавиха още вкусна екзотика на гастрономическата сцена. В своя обява за града от 2017 година историкът Бетани Хюз отбелязва, че хайверът е бил въведен там още през 12 век. При две пътувания до Истанбул през миналите две десетилетия, той си спомня десетки ястия от международна класа в елитните заведения за хранене, ситуирани от двете страни на Босфора. 
Кулинарната сцена на Истанбул е доста богата
Било то за елементарния жител или за изтънчен кулинарен усет, евтина или скъпа, кулинарната сцена на Истанбул постоянно е имала извънредно богато обилие от избор. 

По цени Истанбул може да бъде съпоставен с Дубай (който също получи своя кулинарен справочник Мишлен това лято). Двата града са несъмнено с най-хубава храна в Близкия изток и неговата външна страна.
Само един кулинарен занаятчия получи две звезди от Мишлен
53 ресторанта бяха включени в първата селекция на Мишлен за Истанбул, Фатих Тутак беше награден с 2 звезди, а заведенията за хранене Araka, Mikla, Neolokal и Nicole бяха наградени с 1 звезда Michelin.

 

10 ресторанта, са включени в категорията " Bib Gourmand ".

Сред заведенията за хранене в селекцията са Pandeli, Karaköy Lokantası, Alaf, Aheste, Tershane, Cretan, Calipso, Cuma, Simple Five Seas Cuisine и Aman da Bravo.

Neolokal получи Зелена звезда, както и звездата Мишлен за пионерския си метод към устойчивата гастрономия.

 Евронюз
Мишлен донася три преимущества за мегаполиса 
С влизането на Истанбул в интернационалното обозрение на Мишлен, това ще донесе три преимущества на 17 милионтия град.

Първо и най-очевидно, това ще даде подтик на туризма.  Ценителите на изисканата и добра храна по целия свят се управляват преди да провеждат своето пътешестване от гидовете Мишлен. От тази година мнозина ще са добавили Истанбул към своите направления.

Второ, признанието ще насърчи още по-добри достижения измежду готвачите в Истанбул. Тези, които не са попаднали в първия лист от 53 ресторанта, ще се борят за оценките през идващите година. 

Третото удобно влияние за Истанбул ще се усети надалеч от града, даже отвън страната – в турските заведения за хранене по света. Печатът Мишлен придава авторитет освен на ресторант или град, само че и на цялата кухня. Любителите на храната, които към момента не са пробвали турска храна и не могат да стигнат до Истанбул, ще си купят готварска книга, с цел да опитат някои ястия вкъщи, или ще потърсят турски заведения за хранене наоколо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР