Международните медии пишат за умората от антируските санкции, опасенията, че

...
Международните медии пишат за умората от антируските санкции, опасенията, че
Коментари Харесай

Потенциалът е изчерпан. Санкциите срещу Русия приключиха

Международните медии пишат за умората от антируските наказания, опасенията, че самият Запад ще пострада повече от тях. Това се усеща по десетия пакет на Европейски Съюз и нежеланието да се удари “Росатом ”. За това към какво се стремят страните от Г-7 - в материала?

Санкциите свършиха

Според “Файненшъл Таймс ” Европейският съюз е достигнал лимита на икономическата битка с Русия. Източниците на вестника считат, че е по-рационално не да се вкарват нови забрани, а да се усложни заобикалянето на предходните и да се разшири черният лист на лицата. В противоположен случай не може да се поддържа единомислеща поддръжка за войната със глобите.

Според “Блумбърг ” през 2022 година износът на нуклеарно гориво и технологии от Русия се е нараснал с 20%. Киев счита това за възмутително и упорства за незабавни дейности. Но в Европа възразяват. Българският президент Румен Радев даже заплаши да наложи несъгласие. Постоянният представител на Москва в интернационалните организации във Виена Михаил Улянов счита, че Будапеща и Париж, също свързани с “Росатом ”, ще поддържат София.

Литовският еврокомисар Виргиниус Синкявичюс призна в края на 2022 година, че не вижда какви наказания могат да бъдат добавени. „ Тази примка е задоволително стегната “, изясни той. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се съгласи и означи, че към този момент съществуващите забрани ще си свършат работата, просто би трябвало да се изчака. Затова десетият пакет на Европейски Съюз е отдаден главно на стягане на надзора върху осъществяването на предходни решения.

Втори живот

Въпреки това американците сложиха в черния лист няколко компании, свързани с Росатом, в това число тази, която дава отговор за задграничните планове, Ковровския машинален цех и “Точмаш ”, която създава центрофуги за обогатяване на уран.

Освен това “Блумбърг ” заяви, че страните от Г-7 (Франция, Съединени американски щати, Англия, Германия, Япония, Италия и Канада) обмислят опцията за цялостно ембарго върху износа за Русия. Предполага се, че изключение ще се прави единствено за медикаментите и храните. Миналата година износът е намалял на половина до 66 милиарда $. Но с помощта на паралелния импорт, съгласно Руската централна банка, доставките са намалели единствено с осем. Сега желаят да сложат завършек на това.

Въпросът ще бъде прегледан на срещата на Г-7 в Хирошима от 19 до 21 май. Официалните лица към този момент се въздържат от коментар. Но организация " Киодо " към този момент заяви, че Токио ще откаже да продава на Русия използвани коли, гуми, козметика и облекло. Това ще докара до съществени проблеми за японските бизнесмени.

Нов свят

Опитите на груповия Запад да реализира прецизно използване на наложените стопански забрани съставляват сериозна заплаха за Русия, считат специалистите.

" Западът заплашва тези страни, които уголемяват съдействието с нас. Това са Китай и Индия, които интензивно купуват съветски нефт. Турция, която се стреми да стане нов газов хъб за Европа, както и доста други, увеличаващи доставките на огромно многообразие от артикули ", споделя анализаторът Сергей Раманинов.

И има някои резултати. Така Казахстан ограничи износа на коли от водещите международни концерни, банките в ОАЕ закриват сметки за руснаци.

Анализаторът на Владимир Ковальов счита тоталното ембарго за извънредно комплицирано и спорно, тъй като не дава отговор на икономическите ползи на страните от Г-7 и Европейския съюз. Щетите, които си нанасят, може да са несъразмерни.

„ Много политици не без съображение показват, че стягането на изискванията за експорт ще способства за по-разнообразно взаимоотношение сред Русия и Китай, Индия, Иран и други страни, а това е политически и стопански неизгодно за Съединени американски щати и Европейски Съюз “, счита Ковальов.

Екстензивното разширение на антируските наказания ще докара до спор сред политическите и икономическите ползи на съперниците на Москва, уверени са специалистите. Затова за Запада е по-изгодно да работи върху това да лиши Русия и нейните сътрудници от заобиколни пътища. Това обаче е съвсем невероятно да се направи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР