Международни учени откриха, че повечето от най-старите и най-големи африкански

...
Международни учени откриха, че повечето от най-старите и най-големи африкански
Коментари Харесай

Учени: В Африка умират най-старите дървета в света

Международни учени откриха, че множеството от най-старите и най-големи африкански дървета боабаб са измрели през последните 12 години. Възможните аргументи са климатичните промени, въпреки че няма директни доказателства за това. 

Дърветата боабаб могат да порастват до големи размери и живеят стотици, даже към 2000 хиляди години. Те са знак на африканската савана. Учени от университети в Южна Африка, Румъния и Съединени американски щати обаче настояват, че има изгубване на боабабите на африканския континент и то е " с невиждани размери ".

Те разказват откритията си в изданието Nature Plants, като показват, че гибелта на столетните дървета не е породена от зараза, предава Би Би Си. Измирането на боабабите с толкоз огромен мащаб съгласно тях е " шокиращо и доста тъжно ". 

Изследователите са посещавали за наблюдаване остарели боабаби в южната част на Африка от 2005 година насам. Използвайки радиовъглерод, те са разследвали структурата и възрастта на дърветата. Така са разкрили, че 8 от 13 от най-старите и 5 от 6 от най-големите боабаби на света или изцяло са измрели, или най-старите им елементи са се сринали. Предположението е, че това се дължи на нарасналите температури и сушата.

Боабабите, които са измрели или умират, са открити в Зимбабве, Намибия, Южна Африка, Ботсвана и Замбия. Всички те са на възраст сред 1000 и 2500 години. 

Боабабите съумяват да оцеляват през столетията на африканските горещини посредством своята неповторима система, с която задържат вътре в стволовете си огромни количества вода. Те поддържат дивия живот и са значими места за гнездене на птиците в Африка. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР