Международни наблюдатели обявиха, че на изборите за президент и парламент

...
Международни наблюдатели обявиха, че на изборите за президент и парламент
Коментари Харесай

ОССЕ и ПАСЕ: Реален избор в Турция, но условията на кампанията не бяха равни

Международни наблюдаващи оповестиха, че на изборите за президент и парламент в Турция гласоподавателите са имали действителен избор, само че разкритикуваха неналичието на " равни " условия за претендентите в предизборната акция, осведоми Агенция Франс Прес.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган завоюва президентските избори на първи тур в неделя, до момента в който ръководещата Партия на справедливостта и развиването получи болшинство на парламентарния избор.

След изборите в страната влиза утвърдената на референдум през април 2017 година президентска система, която уголемява пълномощията на Ердоган, което съгласно критици ще докара до авторитаризъм.

" Избирателите имаха действителен избор макар неналичието на условия за претендентите да се конкурират на равна основа ", се споделя в позиция на Службата за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Мисията е открила, че като цяло процедурите на изборния ден са изпълнени, само че акцентира, че е имало проблеми с преброяването и предписанията са били подценявани. На места е имало бюлетини без щемпел.

Но задачата разясни, че гласоподавателите са имали действителен избор по време на " енергична " предизборна акция при " извънредно поляризирана политическа конюнктура ".

ОССЕ добавя, че е имало офанзиви и спънки, най-вече против Републиканската национална партия.

Според наблюдаващите Ердоган и ръководещата партия са имали " очевидно преимущество ", което се регистрира с " прекомерното " отразяване в частните и държавните медии.

Организацията добави, че изборите са се провели при наложено изключително състояние, което е " лимитирало " свободата на словото и сдружаването. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР