Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на финансите. 

Рейтингът на България е подсилен от мощната външна и фискална позиция на страната спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет. От друга страна, ниският дял на вложенията по отношение на Брутният вътрешен продукт и неподходящите демографски фактори тежат на евентуалния стопански напредък и на обществените финанси в дълготраен интервал.

Положителната вероятност отразява проектите за участие на страната в еврозоната, което може да докара до по-нататъшни усъвършенствания в индикаторите за външната позиция на страната. Въпреки поредицата от предварителни парламентарни избори през последните две години, от рейтинговата организация имат вяра, че основните политически партии остават ангажирани с приемането на еврото. Според Fitch Ratings, нужните законодателни промени би трябвало да бъдат признати откакто политическата среда се стабилизира, като рисковете към датата за влизане в еврозоната са свързани основно с осъществяването на критерия за ценова непоклатимост.

Инфлацията ще отслабне постепенно: От Fitch Ratings предвиждат средногодишна инфлация (ХИПЦ) от 9,6 % през 2023 година (текуща медианна стойност от 6,4 % за страните с рейтинг „ BBB “), при 13 % през 2022 година Докато по-ниските интернационалните цени на суровините и мощните базови резултати би трябвало да понижат общата инфлация през тази година, постоянното вътрешно търсене ще поддържа висок натиска върху цените, което ще докара до средногодишна инфлация от 4% през 2024 година Динамиката на заплатите, като цяло, е в сходство с инфлацията, номинално повишаване на междинната заплата от 12,8 % през 2022 година, движена най-вече от нарастването в частния бранш.   

Отслабване на вероятностите за напредък: Прогнозира се растежът на Брутният вътрешен продукт да се забави до 1,3 % през 2023 година от 3,4 % през 2022 година Анализаторите от рейтинговата организация, чакат внезапно понижаване на запасите, които компаниите поддържат и закъснение на растежа на частното и общественото ползване. Независимо от това частното ползване ще продължи да бъде подпомагано от постоянния пазар на труда, като нарастването на минималната заплата и обществените заплащания ще поддържа семействата с по-ниски приходи. Ръстът на вложенията ще стартира да се ускорява с повишаването на потоците от средства от фондовете на Европейски Съюз. През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 2,6%. Забавянето на осъществяването на промените по ПВУ е главен негативен риск.

Несигурна бюджетна вероятност: Според Fitch Ratings фискалното осъществяване за тази година е нестабилно, защото служебното държавно управление работи според наредбите на закона за бюджета за 2022 година Дефицитът на бранш „ Държавно ръководство “ се чака да се усили до 3,4 % от Брутният вътрешен продукт през 2023 година от 2,8 % през 2022 година, което е в сходство с настоящата медиана на страните с рейтинг „ BBB “. Силният номинален напредък на Брутният вътрешен продукт ще поддържа данъчните доходи, до момента в който нарастванията на пенсиите и заплатите в обществения бранш и увеличението на финансовите разноски ще покачат общите бюджетни разноски. Постигнатата фискална нерешителност и задължението на основни политически партии за фискална консолидация поддържат визията на анализаторите от рейтинговата организация, че фискалните резултати в средносрочен интервал не би трябвало да бъдат застрашени. Fitch Ratings чакат бюджетният недостиг през 2024 година да се ограничи до 2,5 % от Брутният вътрешен продукт.

Основни фактори, които биха могли да доведат до позитивни дейности по рейтинга, са: прогрес към присъединението към еврозоната, в това число убеденост, че България дава отговор на критериите за участие и периода за приемане на еврото; възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система, да вземем за пример посредством въвеждане на структурни и управнически промени за възстановяване на бизнес средата и/или дейно потребление на средствата от Европейски Съюз. 

Фактори, които биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга, са: липса на прогрес в присъединението към еврозоната заради непрекъсната политическа неустойчивост или несъблюдение на критериите за конвергенция; по-ниски вероятности за напредък в средносрочен интервал, провокирани да вземем за пример от забележителен неподходящ макроикономически потрес или инфлация, която се е задържала на високи равнища, се показва в известието.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР