“Международната космическа станция е довела до създаването на технологии, които

...
“Международната космическа станция е довела до създаването на технологии, които
Коментари Харесай

Технология, разработена за “Международната космическа станция”, спасява хора тук, на Земята!!!

 ISS

“Международната галактическа станция ” е довела до основаването на технологии, които намират своето приложение на Земята. Photo credit: NASA

През последните години съществуваше огромна алтернатива в хирургията – по какъв начин да се създадат сложните интервенции по-лесни и невъзможните интервенции вероятни. В частност – хирурзите изпитваха потребност да могат да организират ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и да правят интервенцията още до момента в който пациентът се намира в ЯМР-машината. Много хора знаят, че машината за ЯМР е извънредно тясна, човек вътре се усеща извънредно изолиран и положението води до отрицателни усеща при хора, които страдат от клаустрофобия… Но да правиш интервенция на пациента – до момента в който той е вътре в машината – това е неуместно! Невъзможно! Или… най-малко беше неуместно и невероятно напълно до неотдавна.

За да могат лекарите да вършат ЯМР и ЕДНОВРЕМЕННО да оперират пациента, те имат потребност от робот в машината, който да координира интервенцията. При това не кой да е робот – а извънредно акуратен, умел като човешка ръка, само че и не би трябвало да “страда ” от тремор. Нужно е и още едно условие – роботът би трябвало да бъде направен напълно от немагнитни материали, с цел да може работата му да не се повлиява от ЯМР машината, нито пък той от своя страна да смущава получената картина.

Познайте от къде идва технологията, която е приложена в медицината – тъкмо от “Международната галактическа станция ”! Става въпрос за роботизираната ръка “КанадАрм ” и роботът “Декстър ” – които се употребяват за преместването на товар от едно на друго място на външната част галактическата станция. Вижте единствено по какъв начин се е получил софтуерният прогрес – космосът е сурова среда, той изпитва опциите на земните технологии до краен лимит. За осъществяването на интервенции в космоса се създават нови машини, които работят с изключителна точност. И по-късно най-неочаквано се оказва, че тези машини биха могли да намерят своето приложение освен в космоса, само че тук, на Земята – и да избавят човешки животи.

През 2008 година е извършена първата такава интервенция – като туморът от мозъка на 21-годишната Пейг Никасън е сполучливо отхвърлен. Но оттогава насам роботът “Нюроарм ”, основан на роботите от галактическата станция, е излекувал сполучливо дузина пациенти! Понастящем тестванията на новата технология се организират от доктор Сутерланд в болничното заведение в Калгари върху 120 пациента. Фирмата IMRIS, която има правата върху технологията, се надява още през актуалната 2012-та година да получи позволение за постоянно потребление на робота.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР