Международната асоциация по бокс (IBA) заплаши да заведе дело срещу

...
Международната асоциация по бокс (IBA) заплаши да заведе дело срещу
Коментари Харесай

Международната асоциация по бокс заплаши МОК със съд

Международната асоциация по бокс (IBA) заплаши да заведе дело против Международния олимпийски комитет (МОК) поради потреблението на боксовите съдии за квалификациите за олимпийските игри в Париж през 2024 и за самия шампионат. МОК лиши лиценза на IBA поради обвинявания в корупция и още през 2019 година, като провежда независимо боксовия шампионат на игрите в Токио през 2021. Планът е IBA да бдъе изключена от организирането на квалификациите и шампионата в Париж.

МОК обаче има потребност от съдиите и други механически лица и за задачата са изпратени предложения до тях. По-рано този месец IBA с санкции, в случай че се отзоват на поканата. Сега асоциацията разгласява намерено писмо до президента на МОК Томас Бах и до изпълкома, в което показва " дълбоки опасения във връзка с главните правила на ръководство, безпристрастност и бистрота на МОК "

IBA твърди, че поканата към съдиите да работят в квалификациите и в олимпийския шампионат е нарушаване на съглашение за трансфер на данни, подписано с МОК през ноември 2019. Асоциацията счита, че контактът със съдиите е изработен " нелегално " и без " предварителна връзка ", което демонстрира " липса на бистрота и съдействие с IBA от страна на съответните чиновници на МОК ".

" IBA ще си резервира всички права да се обърне към способния съд против МОК, с цел да изиска обезщетение за нарушение на съглашението, нелегитимно потребление на наша интелектуална благосъстоятелност и нарушаване на Общия правилник за отбрана на персоналните данни ", се споделя в писмото.

Конфликтът сред IBA и МОК стартира през 2019 година, само че се задълбочи в последната година. МОК подлага на критика конгреса, на който президентът на международния бокс Умар Кремльов беше избран отново, като преди този момент изключи другия претендент Борис ван дер Ворст от присъединяване във вота. МОК изрази " терзания " по отношение на ръководството и финансовата бистрота, както и по отношение на съдийството на шампионатите, а Кремльов отвърна, че олимпийският комитет " няма право да диктува по какъв начин да живеем ".

 Българка напусна Международната боксова асоциация с обвинявания в недемократичност Българка напусна Международната боксова асоциация с обвинявания в недемократичност

IBA беше и първата интернационална федерация, която върна Русия и Беларус, като се опълчи на рекомендацията състезателите от двете страни да вземат участие като неутрални. Това докара до протест от 11 страни на международното състезание в Ню Делхи. МОК изрази терзания и от това, че IBA възобнови контракта си с основния спонсор - " Газпром ".

Боксът не беше включен в предварителния лист със спортове за олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР