Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви днес, че при

...
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви днес, че при
Коментари Харесай

МААЕ: Не са открити признаци за мръсна бомба при проверките в Украйна

Международната организация за атомна сила (МААЕ) разгласи през днешния ден, че при осъществените нейни инспекции в обекти в Украйна не са били открити признаци за недекларирани действия в нуклеарната област. Инспекциите са в отговор на обвиняванията на Москва, че Киев създава така наречен мръсна бомба, съобщи Ройтерс.

Русия неведнъж е заявявала, че Украйна възнамерява да употребява такава бомба - стандартен експлозив, смесен с радиоактивен материал , само че без да привежда доказателства. Киев отхвърля тези изказвания, а някои украински и западни представители упрекват Русия, че самата тя приготвя нахлуване с мръсна бомба, за което ще хвърли виновността върху Украйна, напомня Българска телеграфна агенция.

През септември организацията за нуклеарен контрол на Организация на обединените нации заяви, че по гледище на украинските управляващи ще извърши инспекции в два обекта в Украйна. В понеделник от МААЕ споделиха, че стартират инспекциите, а през днешния ден оповестиха, че са завършили инспекциите в три, а не в да обекта - всички упоменати от Русия като съмнителни.

Въпросните три обекта са Институтът за нуклеарни проучвания в Киев, Източният минно-обогатителен комбинат в град Жовти води и индустриалното обединяване Източен машиностроителен цех в град Днипро.

Швейцария забрани на Германия да изпраща в Украйна боеприпаси швейцарско произвеждане

Швейцария забрани през днешния ден на Германия да изпраща в Украйна боеприпаси швейцарско произвеждане, предопределени за бронирана техника за противовъздушната защита, която Берлин желае да достави на Киев, съобщи Франс прес.

Швейцарският министър на стопанската система в Ги Пармлен в писмо до министъра на защитата на Германия Кристин Ламбрехт сподели, че Швейцария не може да отговори позитивно на немското искане да съобщи швейцарска военна техника на Украйна поради правилото на неутралитет, към който Берн се придържа, и поради швейцарското законодателство за военните материали.

В съответния случай става дума за 12 400 боеприпаси, предопределени за зенитните самоходни установки " Гепард ", които украинците желаят, с цел да прехващат и унищожават още във въздуха крилати ракети и дронове камикадзе на съветските сили.

Вчера държавното управление на Швейцария разгласи отпущането на филантропична помощ на стойност 100 милиона $ за Украйна, която ще отиде за обезпечаване на питейна вода и за ремонт на развалена енергийна инфраструктура с приближаването на зимата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР