Международна онлайн надпревара по шахмат се провежда и между затворници

...
Международна онлайн надпревара по шахмат се провежда и между затворници
Коментари Харесай

България е лидер в международно състезание по онлайн шах за затворници

Международна онлайн конкуренция по шахмат се организира и сред пандизчии от всички краища на планетата. Лишени от независимост по света се изправиха един против различен, с цел да покажат кой е най-хубавият състезател на дъската. В първия ден от надпреварата мъжкият тим на лишените от свободаот България се класирана първо място в своята група - група номер 5. Сънародниците ни се класираха по-напред от страни като Норвегия, Украйна и Латвия. Това е третото издание на шампионата, а България взе участие за пръв път в него през 2022 година, когато се класира на осмо място.



Рекорден брой тимове - 118 от 50 страни - вземат участие в третото междуконтинентално състезание по онлайн шахмат за пандизчии, което стартира през вчерашния ден, 11 октомври, заяви.

Най-голямото шахматно събитие измежду местата за отнемане от независимост, проведено от Световната шахматна федерация (FIDE) и шерифската работа на окръг Кук в Чикаго, е част от програмата " Шахмат за независимост " и продължение на интернационалния шампионат, извършен за първи път през 2019 година, и на Междуконтиненталния онлайн шампионат по шахмат за пандизчии от 2021 и 2022 година

Церемонията по откриването се организира онлайн и в нея участваха президентът на FIDE Аркадий Дворкович, шерифът на окръг Кук Томас Джей Дарт и заместник-председателят на Управителния съвет на FIDE Дана Рейзниеце-Озола.

Президентът на FIDEАркадий Дворкович поздрави топло участниците в събитието: " Всички ние вършим неточности и би трябвало да живеем с следствията от тях. Въпреки това всички ние притежаваме изконното право на по-добър живот и втори късмет, още един късмет. Вашето присъединяване в това събитие е доказателство за това. Шахматът може да ви помогне да живеете по-добре. Той ни учи на умения, които са от голяма важност за положителния живот - като самообладание, ред, концентриране, битка даже когато нещата са сложни, и намиране на решение в сложна обстановка. Но шахматът е и инструмент, който може да ни сплоти и да се окаже врата към един различен - по-добър - свят. "

Шерифът на окръг Кук Томас Джей Дарт, който вкарва шахматната стратегия в пандиза на окръг Кук преди повече от 10 години, разяснява скъпите житейски уроци, които шахматът дава на хората: " Шахматът е прелестен спорт. Той ви дава толкоз доста разнообразни принадлежности, само че изключително на хората, които са в пандиза. Дава им чувство за достижение, дарба да схванат нуждата да мислят напред, ход след ход. И за нас, през всичките тези години, това е нещо отлично за нашите пандизчии. Искам особено да благодаря на моите сътрудници и на FIDE за цялата работа, която свършихте през всичките тези години. Наистина вие сте тези, които направихте по този начин, че тя да бъде сполучлива. Развълнувани сме, че всички вие сте с нас през днешния ден, и чакаме един доста сполучлив шампионат. Както постоянно, бихме предпочели да спечелим, само че в последна сметка желаеме всички да се забавляват и да си вземат от това, че и вие можете да постигнете нещо, в случай че се постараете. "

Заместник-председателят на Управителния съвет на FIDE Дана Рейзниеце-Озола описа вдъхновяваща история за това по какъв начин шахматът трансформира живота на човек в пандиза: " Днес желая да споделя с вас дълбокото влияние, което шахматът може да окаже даже в границите на четири стени. Някои от вас може би са осведомени с историята на Клод Блудгуд. През 1970 година той е наказан на гибел за ликвидиране -присъда, която по-късно е сменена с пожизнен затвор. По време на престоя си зад решетките Клод Блудуд става разпален шахматист и посвещава хиляди часове на играта, като играе със съкилийници, надзиратели и даже се занимава с кореспондентен шах. Неговата отдаденост е толкоз забележителна, че той се класира за шампионата по шахмат на Съединени американски щати, макар че събитията не му разрешават да взе участие. Въпреки това, в границите на стените на пандиза той преподава шах на хиляди пандизчии, създател е на книга по шахмат и постоянно дава изявленията за медиите. Случаят на Блъдгуд ни демонстрира, че шахматът е освен това от игра - той е инструмент за рехабилитация и личностно израстване, даже и в на пръв взор неразбираема позиция. Зад стените шахматът може да бъде източник на резистентност и самоусъвършенстване. "

Рекордният брой участници е резултат от консолидираните старания на уредниците, длъжностните лица, държавните чиновници, членовете на затворническите администрации и доброволците, участващи в запознаването на пандизчиите с шахмата. Всички те означават позитивното влияние на играта върху пандизчиите.

Снимка: fide.com

На 11 октомври започнаха три обособени шампионата, в които мъжете (78 отбора), дамите (22 отбора) и младите пандизчии (18 отбора) се състезават в груповата фаза.

Монголия се показа извънредно добре. Отборите на страната се класираха за идващия кръг и в трите раздела. Монголия е най-успешната страна в историята на това съревнование до момента. Нейният мъжки тим беше победител в първото издание на надпреварата през 2021 г.; година по-късно монголските затворнички завоюваха женския раздел. Монголия има дългогодишна традиция в преподаването на шахмат в пандизите. От 1956 година насам шахматни шампионати се организират във всички изправителни звена в страната.

Една от приятните изненади на деня беше мощното показване на женския тим на Зимбабве, който дебютира в шампионата. Преди две години мъжкият тим на страната, единственият представител на африканския континент в първото издание на шампионата, направи възторг, като доближи до финала и загуби с малко от Монголия. Тази година Зимбабве добави още едно перо към шапката си, защото има и женски тим, който доближи до идващия стадий на събитието.

Отборът на пандиза Маула, Малави, също се класира за идващия стадий на Междуконтиненталното състезание по онлайн шахмат в раздела за мъже. Неговите играчи упражняват интензивно и предходната седмица организираха тестов шампионат. Програмата " Шах в пандиза " в пандиза Маула започва единствено преди година като инструмент за възстановяване на качеството на живот на пандизчиите.

Успоредно с шампионата пандизът Кук Каунти, Чикаго, Съединени американски щати, беше хазаин на среща с представители на консулствата на Обединеното кралство, Германия, Нидерландия, България, Швейцария, Мексико и Монголия, които посетиха пандиза, с цел да поздравят участниците в шампионата и да вземат участие в кръгла маса, отдадена на самодейностите " Шах в пандизите ".

На 12 октомври 20 мъжки, 6 женски и 6 юношески тима ще продължат борбата за купите. Мъжете ще се състезават в две групи (по 10 тима във всяка), като спечелилите ще продължат към финала, а дамите и младежите ще дефинират първенците и най-хубавите в кръговите шампионати.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР