Международна група археолози откриха некропол от времето на Новото царство

...
Международна група археолози откриха некропол от времето на Новото царство
Коментари Харесай

Некропол от Новото царство е открит в Египет

Международна група археолози откриха некропол от времето на Новото царство в местността Гебел ес-Силсила. Възрастта на находката се прави оценка на 3400 години, оповестява Discovery News, като се базира на Министерството на антиките и известие в блога Gebel el Silsila Project.

Некрополът е открит при започване на полевия сезон 2016, като досега са разказани към 40 гробници от XVIII и XIX династия. В гробниците може да се влезе по изсечени в скалата стълби, водещи в жестоко издълбани квадратни камери.

Според учените гробниците са били разграбени още в древността и през XIX век. Много от тях са потърпевши от ерозия и годишни наводнения – от време на време ги е заливала речна вода с високо наличие на соли. Освен гробниците откривателите са разкрили и незначителен храм.

 некропол в Египет Археолозите са разкрили на територията на некропола глинени съдове, кости на хора и животни (включително и на крокодили), мъниста, остатъци от погребални пелени и фрагменти от рисувана мазилка, която евентуално е излишък от саркофази. Една от забележителните находки е пръстен с щемпел, на който е изобразен картуш на фараона Тутмос III.

 картуш на Тутмос III  Картуш на Тутмос III Тъй като в гробниците не са открити надписи, сега археолозите не могат да кажат кои са били заровените в тях хора. Системата от гробници е много комплицирана, по тази причина учените считат, в тях са погребвани не служащи от каменоломните, а хора с много висок статут.

„ Висши публични лица, везири и хора от сходно равнище са погребвани в некропола в Тива, явно хората в Силсила са били с малко по-нисък статут от формалните лица “, споделя Мария Нилсен, един от ръководителите на разкопките.

Гебел ес-Силсила се намира на 65 километра от Асуан в Горен Египет. Като се стартира от времето на ръководство на XVIII династия до гръцко-римския интервал тук е имало каменоломна, в която е добиван пясъчник за строителство на паметници и храмове по цялата страна.

По-конкретно от него са били издигнати комплексите в Луксор, Карнак и мемориалният храм на Рамзес II.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР