Международен научен екип установи, че микробът Metallosphaera sedula, който се

...
Международен научен екип установи, че микробът Metallosphaera sedula, който се
Коментари Харесай

Идентифицираха организъм, който се храни с метеорити

Международен теоретичен екип откри, че микробът Metallosphaera sedula, който се храни с метали, вирее доста добре и върху астероид, заяви Сайънс алърт.

Тези желания на микроба демонстрират, че най-ранният живот може да е получил основни хранителни субстанции от галактически скали, паднали на планетата ни.

Метеоритите съдържат рядки детайли, като фосфор, а и по-сложни органични съединения. Затова учените са решили да ревизират дали някои организми може да са развили качества да се възползват от тези специфични смеси минерали. Известно е, че има бактерии, като Leptospirillum ferrooxidans Acidithiobacillus ferrooxidans, които окисляват желязото в метеоритите, предава Българска телеграфна агенция.

За да открият мироб, който гледа на метеоритите като на освен това от гарнитура към главната си храна, експертите са се насочили към термоацидофил - който понася добре и топлота, и ниско рН. Такива организми биха могли да оцелеят в марсианския реголит. Те са търсели също подобаваща примес от метали и пространство за разгръщане на микроба.

Затова учените са избрали каменист астероид, наименуван Северозападна Африка 1172 (NWA 1172) - 120-килограмов минерал, открит през 2000 година Той съдържа няколко метала, измежду които и електролити, улесняващи метаболитната интензивност и микробен напредък, изясни Тетяна Милоевич от университета на Виена. Освен това астероидът е порьозен, което улеснява микробния напредък.

Култура от микроба е сложена върху стерилизирани части от астероида и следена от близко с микроскоп. За съпоставяне сходна микробна просвета е получила и халкопирит - минерал, съдържащ мед, желязо и сяра.

Двете хранителни среди са дали напълно друг микробен напредък. Метеоритът несъмнено бил по-добра среда. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР