Международен екип учени за пръв път успя да получи изображение

...
Международен екип учени за пръв път успя да получи изображение
Коментари Харесай

Черната дупка се крие зад огромен оранжев огнен пръстен

Международен екип учени за пръв път съумя да получи изображение на черна дупка, която се обрисува от голям блестящ оранжев пръстен, написа в. " Дейли мейл ".
 
Отдавна е известно, че тези галактически чудовища гълтам всичко поради титаничната си гравитация. Дори и светлината, заради което са невидими и отсам идва злокобното им име. Но свръхнагретият материал, който кръжи към черните дупки, може да очертае тяхната " паст ", какъвто е и казусът с подученото изображение.
 
" Ние можахме да забележим невидимото ", възкликна ръководителят на плана Event Horizon Telescope Шепърд Долман, като показа на света оранжевия кръг. Той е завършен към супермасивната черна дупка в центъра на галактиката Месие 87, която се намира в съзвездието Дева. Тя отстои на 55 милиона светлинни години от Земята и масата й е 6,5 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето.
 
Изданието регистрира, че сме очевидци на едно от най-значимите научни открития на столетието. " Получените изображения може да ни се сторят не толкоз значими на пръв взор, само че те ще обогатят разбирането ни за черните дупки. Снимките са плод на " херкулесов труд ", който сплоти интернационалните старания на доста учени и обсерватории. Сега имаме доста детайлно изображение на черна дупка ", съобщи директорката на Националната научна фондация на Съединени американски щати Франс Кордова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР