Международен екип, ръководен от астрономи от Калифорнийския университет в Лос

...
Международен екип, ръководен от астрономи от Калифорнийския университет в Лос
Коментари Харесай

Астрономи откриха 366 потенциални екзопланети

Международен екип, управителен от астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), разгласи, че е засякъл стотици кандидат-екзопланети, в това число 366, които не са били разпознати до момента. До момента има по-малко от 5000 доказани екзопланети. Ако астрономите потвърдят новите претенденти, описът с евентуални светове, съществуващи отвън Слънчевата система, ще се разшири доста.

Научният труд, чийто основен началник е доктор Джон Цинк, е оповестен в The Astronomical Journal . В него е разказан нов метод за засичане на екзопланети, употребяващ данни, събрани от задачата K2 на галактическия телескоп „ Кеплер “ на NASA. Алгоритъмът, основан от астрономите, разграничава много по-прецизно евентуалното наблюдаване от галактическия звук.

Най-добрият метод нормално включва образен обзор на данните, осъществяван от хора. Астрономите обаче се надяват, че той ще остане в предишното. Проектът Scaling K2 автоматизира процеса на търсене на екзопланети с много висока степен на триумф, а това значи, че за в бъдеще ще можем да открием много по-голям брой кандидат-екзопланети.

Според проф. Ерик Пертигура от UCLA, който е съавтор на новото изследване, логаритъмът, основан от Джон и екипа Scaling K2, ще промени из съществени разбиранията ни за популацията от планети. „ Нямам подозрение, че те ще избистрят знанията ни за физическите процеси, чрез които планетите се образуват и еволюират. “

Алгоритъмът открива 747 неповторими кандидат-планети и 57 системи с няколко планети. Сред неидентифицираните до момента претенденти има и звездна система с два газови колоса, орбитиращи извънредно бързо към своите звезди, както и система, чийто планети са в резонанс. Това значи, че те орбитират в темп и една година на дадена планета е съизмерима с тази на останалите.

Научният труд преглежда към 500 терабайта данни, като логаритъмът проучва светлината на звездите в 800 млн. изображения. Както и сами виждате, работата е в действителност чудовищно огромна. Ето за какво в случай че желаеме да имаме резултати за относително къс интервал от време, автоматизирането ѝ е основно.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР