Международен екип от учени, използващи телескопа на НАСА Джеймс Уеб“

...
Международен екип от учени, използващи телескопа на НАСА Джеймс Уеб“
Коментари Харесай

Телескопът „Джеймс Уеб“ засече „ад“ и „мрак“ на екзопланета, намираща се на 280 светлинни години от Земята

Международен екип от учени, употребяващи телескопа на НАСА „ Джеймс Уеб “ сполучливо изследва климата на гигантската екзопланета WASP-43 b, намираща се на 280 светлинни години от нас в съзвездието Секстант.

WASP-43b е с маса 1,78 от тази на нашия Юпитер и към този момент нееднократно е привличала вниманието на астрономите. Тя е доста добре ситуирана покрай своята звезда, което я прави съвършен обект за проучване. Тя обикаля към звездата си за 19,5 часа и не е чак толкоз надалеч от нас.

Секстант е малко екваториално съзвездие, въведено през 17 век от Ян Хевелий.

С помощта на прецизни измервания на яркостта в необятния междинен инфрачервен набор, дружно с 3D климатични модели и предходни наблюдения от други телескопи, откривателите откриха, че:
Плътни високи облаци, покриват нощната страна на планетата, до момента в който дневната страна остава ясна. Екваториални ветрове със скорост над 8000 км/ч, които раздвижват атмосферните газове към планетата.

Това проучване е едно от последните, които показват опциите на „ Джеймс Уеб “ при проучването на екзопланети. Уникалните благоприятни условия на телескопа му разрешават да мери температурните съмнения и да открива атмосферни газове на трилиони километри от Земята.

Яркостта на обекта от нощната страна има по-голям спад, в сравнение с демонстрира моделът / НАСА.

След откриването на планетата през 2011 година, WASP-43 b е следена от доста телескопи, в това число от галактическия телескоп „ Хъбъл “ и към този момент несъществуващия телескоп „ Спицър “. Новите данни от „ Джеймс Уеб “ предоставиха по-точни данни за температурата на другите страни на планетата и приблизителна карта на температурното ѝ систематизиране. На дневната страна температурите доближават съвсем 1250 градуса по Целзий, което е задоволително, с цел да се разтопи желязо, до момента в който нощната страна е доста по-хладна – единствено към 600 градуса по Целзий.

Учените откриха също, че на планетата липсва метан. Това допуска, че скоростта напразно е доста висока, задоволителна за разбъркване на газовете сред дневната и нощната страна, което не оставя време за химически реакции, които биха могли да доведат до образуването на метан.

Това проучване дава на учените голям набор от данни за проучване на огромно многообразие от галактически феномени. Телескопът „ Джеймс Уеб “ е водещият галактически телескоп в света, който взема решение загадките на нашата Слънчева система, като изследва далечни светове към други звезди и прониква в тайните на структурата и произхода на нашата Вселена.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР