Как квантовите компютри могат да разрушат обичайните системи за криптиране. Професор

...
Как квантовите компютри могат да разрушат обичайните системи за криптиране.
Професор
Коментари Харесай

В очакване на Q-day: криптовалутите са застрашени от квантови атаки

Как квантовите компютри могат да разрушат нормалните системи за криптиране.

Професор Масимилиано Сала от Университета в Тренто, Италия, неотдавна проучва бъдещето на блокчейн технологията, връзката ѝ с криптирането и квантовите калкулации с екипа на Ripple в границите на поредицата академични лекции на компанията.

Сала се концентрира върху евентуалната опасност, която съставляват квантовите компютри в хода на тяхното бързо развиване. Според професора актуалните способи за криптиране могат да се окажат елементарно решими за квантовите компютри на близкото бъдеще, излагайки на риск цели блокчейни.

Според професора „ квантовите компютри биха могли елементарно да решат проблемите, стоящи в основата на цифровите подписи, което ще подкопае механизмите за отбрана на потребителските активи в блокчейн платформите “. Това е една хипотетична парадигма, наречена „ Q-day “, моментът, в който квантовите компютри станат задоволително мощни и налични за хакерите, с цел да разбият класическите способи за криптиране.

Подобни промени биха могли да имат далечни последствия за всяка област, в която сигурността на данните е значима – в това число за службите за незабавна помощ, инфраструктурата, банковото дело и защитата. Най-разрушителните от тези промени обаче биха могли да бъдат за света на криптовалутите и блокчейн.

Сала предизвестява, че „ всички типичен криптосистеми с обществен ключ би трябвало да бъдат сменени с аналози, които са предпазени против квантови офанзиви “. Идеята е, че един предстоящ квантов компютър или логаритъм за квантови офанзиви може да разбие криптирането на тези ключове благодарение на добре познатата математическа груба мощ.

Трябва да се означи, че Биткойн, най-популярната криптовалута и блокчейн в света, попада в тази категория.

Въпреки че понастоящем към момента няма подобен на практика квантов компютър, който да е кадърен на сходно нещо, държавните управления и научните институции по света се приготвят за „ Q-day “, разглеждайки го като наложителност. Сала счита, че сходно събитие е неизбежно в напълно скоро време. Напредъкът, демонстриран от физиците в десетките университетски и комерсиални лаборатории, кара редица специалисти в тази област да считат, че такива системи могат да бъдат разполагаем единствено до няколко години.

Сала е удовлетворен от напредъка в региона и предлага на разработчиците на блокчейни да продължат да работят с специалистите по криптиране, които схващат стандартите и нововъведенията, свързани с квантовата сигурност на днешните системи.

Вече са основани способи на криптиране, които за устойчиви против офанзиви от страна на квантови компютри. Но е прекомерно подозрително през идващите три или четири години блокчейните на биткойна, етериума и другите криптовалути да трансформират своите логаритми и да стартират да употребяват ново, стабилно на офанзива от страна на квантови компютри криптиране. По всичко проличава, че въпросният Q-day наближава.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР