Неотдавнашен експеримент показа колко уязвими са остарелите класически операционни системи

...
Неотдавнашен експеримент показа колко уязвими са остарелите класически операционни системи
Коментари Харесай

Толкова издържат: Windows XP и Windows 2000 се заразяват автоматично с вируси в рамките на няколко минути след инсталацията

Неотдавнашен опит сподели какъв брой уязвими са остарелите типичен операционни системи Windows, когато са свързани с интернет. Само няколко минути – толкоз време е било належащо на една виртуална машина с операционна система XP, с цел да се трансформира в разплодник на злотворен програмен продукт.

Известният ютубер Ерик Паркър сътвори виртуални машини с Windows XP и Windows 2000 и ги свърза с интернет без никаква отбрана от трети страни. Нямало е защитни стени и антивирусни стратегии. Паркър желал да разбере какъв брой бързо тези операционни системи ще бъдат инфектирани с вируси от Глобалната мрежа.

Резултатът бил неочакван, а в някои връзки даже разтърсващ – единствено за няколко минути и в двете системи имало голям брой вируси, троянски коне и различен злотворен програмен продукт. Някои вируси автоматизирано са си основали нови сметки и са конфигурирали зловредни услуги, като изцяло са компрометирали сигурността на системите.

По-късно, откакто конфигурирал антивирусната стратегия Malwarebytes на към този момент инфектирания Windows XP, Паркър разкрил най-малко 8 дейни вируса. Поради рестриктивните мерки на безплатната версия на програмата обаче действителният брой на вирусите може да е бил доста по-голям.

От друга страна, системата, основана на Windows 2000, е била още по-засегната. След няколко минути вирусната офанзива е довела до цялостен срив на операционната система и наследник екран на гибелта.

Според ютубера сходна пагубна накърнимост се дължи на цялостната липса на модерни механизми за сигурност в остарелия Windows. За разлика от тях, по-новите операционни системи, като се стартира от Windows 7, са доста по-добре предпазени против автоматизираното неоторизирано инсталиране на разнообразни троянски коне, даже и при изключена защитна стена.

Експериментът образно сподели най-лошия сюжет за двете операционни системи, които не разполагат с най-основните функционалности за сигурност. Хакерите, употребявайки типичен мрежови принадлежности като скенера nmap, могат свободно да трансферират и започват вируси и злотворен програмен продукт непосредствено в системата на потребителя, откакто nmap ги осведоми за съществуването на остаряла и затова уязвима система.

Така че, в случай че по някаква причина се постанова да се употребяват по-стари версии на Windows (XP или 2000), специалистите настоятелно предлагат потреблението на защитна стена, антивирусна и друга отбрана.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР