Между Йерусалим и Тел Авив се намира изкуствено създадена библейска

...
Между Йерусалим и Тел Авив се намира изкуствено създадена библейска
Коментари Харесай

Ренесансът на библейската диета

Между Йерусалим и Тел Авив се намира изкуствено основана библейска градина - резерват, сходен на Едемската градина, приютявала първите хора.

От 90-те години на ХХ век най-големият израелски експерт по античната храна Това Дикщайн го обработва като лаборатория навън, с цел да изследва хилядолетната "библейска диета " и съставките, които се завръщат в израелската кухня, съобщи BBC.

Древните израилтяни са яли надалеч по-богата и по-разнообразна диета. Древният Израел бил прочут със своето вино, мед и нарове, както и с маслиновото си масло, което било необятно употребявано както сурово, по този начин и за готвене на месо и бобови растенията като леща и други като ечемик.

Experiencing Life As It Was Lived 3,000 Years Ago in Neot Kedumim https://t.co/z6fUD7ZtAw #ttot #travel (via Twit… https://t.co/uF6kEKONoI) pic.twitter.com/VSRCAXoyrr
— Goffredo Trovato (@Goffry23) 16 октомври 2017 година
Много готвачи към момента се опасяват да приказват за обособена израелска кухня поради разпокъсаността на страната.

В работилницата на Дикщайн се пресъздават антични предписания - като по какъв начин се употребява смокинов сок, с цел да се трансформира млякото в сирене.

"Когато започнах, израелците не желаеха да приказват за библейската храна, тъй като го смятаха за религиозно нещо ", изясни тя.

Дикщайн работи с израелски и палестински откриватели на храна, с цел да добие повече визия за еволюциите на локалните храни като дивата цикория или античните зърна като просо и ечемик.

ВИЖТЕ СУПЕРХРАНИТЕ НА БЪДЕЩЕТО - СНИМКИ

Най-полезните храни на света

През 40-те и 50-те години на предишния век първите талази от оживели от Холокоста и имигранти в Израел намират еврейска страна с бедна инфраструктура, наранена от икономическа изолираност, висока безработица, а на пазара месо няма.

След като се основава страната Израел през 1948 година стартира ренесансът на патладжани, домати и други локални артикули. Евреите приспособяват палестинските предписания за ястия като фалафел.

ВИЖТЕ ХРАНИТЕ, КОИТО НИ ЗАСИЩАТ ЗА ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ - СНИМКИ

Дикщайн споделя, че въпреки хумусът да е бил прелъстителен и комфортен, Библията въобще не изобразява античните израилтяни като хумус запалянковци. Тя счита, че хумусът в сегашната му форма евентуално е бил разпространяван по време на кръстоносния интервал от 1099 до 1291 година

Например хлябът Езекил се показва като необичаен образец за библейска рецепта в книгата на Езекил. Там Бог дава инструкции на еврейския оракул Езекил: "Вземи си и ти пшеница и ечемик, фасул, леща, просо и филийки, и ги постави в един съд и им направи самун... "

Днес подобен самун се продава в магазини за здравословни храни по целия свят като суперхрана. Но Дикщайн има вяра, че въобще не е бил самун, в истинската си форма се състои от фасул фава, просо и богати на хранителни субстанции семена, сервирани дружно с античен тип ечемичен самун.

Тенденции в здравословното хранене през 2018 г

Една щета от мазните храни особено за мъжете

Здравословните храни, които не са положителни за нас

"Думата "хляб " в библейския еврейски превежда "сърдечен яхния ", изясни Дикщайн.

EZEKIEL bread is the healthiest bread you can eat. Find out why. https://t.co/MVgyv35q1X @PaulaMaier3 @DrKristieLeong @BethFratesMD @healthmediagal1 @ChefDrMike @talkhealthy2day @DrDeniseMD @DrBakerPhD @mfarca @MFBrooklyn @CMattocks1 @HeidiHmoretti @loriShemek #diabetes #natural pic.twitter.com/h56paOvsNs
— Distinct Experiences (@DistinctExp) 4 май 2018 година
Тя споделя, че съмненията й са доказани при посещаване в актуалния Крит, където е намерила сходно ядене от тъкмо тези съставки. To се сервира по време на празненствата преди празника Богоявление, както и по време на Великия пост, споделя Дикщайн.

Seven dishes for seven decades of #Israeli cuisine. Thank you @MomentMagazine! https://t.co/MUc8eaZmHa
— Vered Guttman (@VeredGuttman) 9 май 2018 година
Все отново еврейската кухня се е трансформирала трагично от 80-те и 90-те години на предишния век, когато храната беше доминирана от европейската кухня. През последните две десетилетия израелската кухня се приближи до библейската.

"За първи път започнахме да разбираме, че това, което ядем, е от нашето антично минало. Ние не би трябвало просто да ядем, а да разберем тази земя, която ни оказва помощ ".

ВИЖТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ В ГАЛЕРИЯТА

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР