Медузите — тези желеподобни, лигави безгръбначни създания, чиято поява кара

...
Медузите — тези желеподобни, лигави безгръбначни създания, чиято поява кара
Коментари Харесай

Да изядем медузите, преди да унищожат всичко живо

Медузите — тези желеподобни, лигави безгръбначни създания, чиято поява кара хората излизат от водата с писъци, в опита си да избегнат контакт с тях, напълно скоро може да се окажат част от храната ни.

Причината, за това извънредно кулинарно приложение на лигавите морски създания, е много странна и притеснителна.

Според скорошни изследвания, броят на медузите в международните океани и морета е повишен дотам, че те са се трансформирали в сериозна опасност за всяко друго морско създание на планетата. Точно по този начин, в случай че не бъдат взети бързи и фрапантни ограничения медузите могат да унищожат всички останали морски жители.

Но какво можем да създадем, с цел да избегнем тази екологична злополука?

 Италианският академик доктор Стефано Пирино твърди, че "ако не можем да ги победим, то тогава просто би трябвало да ги изядем ". Именно тази теза е залегнала в основата на създадения от него план, наименуван "Go Jelly ".

Професорът по зоология от университета в Саленто желае да трансформира медузите от "нещо недопустимо " в нещо "вкусно ", следвайки образеца на чревоугодниците от Далечния Изток.

Японците да вземем за пример подготвят медузите в жанр "сашими " — нарязани на доста тънки линии и поднесени със соев сос. Китайците пък имат дълга традиция в яденето на мекотелите, датираща от към 1000 години. Едно от най-често приготвяните и съвременни ястия от медузи е специфична салата, която се сервира на сватби.

 И както наподобява няма потребност да се тормозим, че в даден миг биха се трансформирали в заплашен тип. Според в. New York Times, медузите могат да се самовъзпроизвеждат, да се клонират, да снасят по към 45 000 яйца дневно, да покълват от полипи и да разделят телата си на две, трансформирайки се в две изцяло обособени и независими единици. Тези техни качества ги вършат извънредно устойчиви и даже невъзможни за изтребване.

Единствената неприятна и отблъскваща страна на това теоретично кулинарно предизвикателство, което напълно скоро би могло да се трансформира в действителност, е фактът, че медузите наподобяват солени, жилави и лигави и си остават такива даже и откакто бъдат обработени и овкусени с доста подправки.

Телата на медузите нормално са транспарантни и съдържат към 90% морска вода. Много познавачи и ценители на екзотичната морска храна съпоставят "месото " на медузата с това на стридите, като също така то е извънредно богато на белтъчини и има ниско наличие на холестерол. Това би трябвало да прави медузите много питателна и здравословна храна. Въпреки това мисълта да станат непроменяемо част от храната ни си остава отблъскваща за доста от нас.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР