Медийната грамотност трябва да се учи в училище от ранна

...
Медийната грамотност трябва да се учи в училище от ранна
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Медийната грамотност трябва да се преподава в училище

" Медийната просветеност би трябвало да се учи в учебно заведение от ранна възраст ", разяснява посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа по време на конференцията " Медийната просветеност в България: Какво научихме от рецесията? ". Събитието е проведено от Коалицията за медийна просветеност и Фондация " Фридрих Науман ".

Дипломатът означи значимостта на ранното насърчаване на сериозното мислене и здравословни онлайн умения Според нея освен просветителната система и фамилията, само че и гражданското общество и самостоятелните медии играят съществена роля в тази посока. Гражданското общество и самостоятелните медии би трябвало да вземат участие в процеса да образоват публиката и да разкриват дезинформацията, добави тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Мустафа разяснява, че технологиите улесняват връзките сред хората, само че спомагат и за разпространяване на подправени вести и дезинформация. " С модерната технология те се популяризират като вирус. Нашата отговорност и цел е да сме сигурни, че бъдещите генерации са научени по какъв начин да разграничават истината от фикцията ", разяснява Мустафа.

Заместник-министърът на образованието Петър Николов изясни, че технологиите могат да трансфорат жителите в свободни хора, само че носят и голяма заплаха, тъй като " могат да трансформира жителите в навалица, която се модерира от някакви хора ".

" По кой от двата пътя ще тръгнат обществата, зависи директно от грамотността, от интернет и медийната просветеност, от умеенето да отличаваш подправените вести и да проследяваш източниците ", сподели Николов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР