Медиците са последното място, в което трябва обществото да се

...
Медиците са последното място, в което трябва обществото да се
Коментари Харесай

Ще издържи ли здравната система - коментар на д-р Иван Маджаров и д-р Йордан Спирдонов

Медиците са последното място, в което би трябвало обществото да се съмнява. Колегите в лечебните заведения знаят, че би трябвало да бъдат здрави и че би трябвало да защищават своите пациенти. Смятам, че организацията в лечебните заведения ще се случи по този начин, че който не е имунизиран, да си направи тест и сътрудника да продължи да работи.

Това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Заедно с него пандемията и четвъртата вълна разяснява и доктор Йордан Спирдонов - притежател на премията Принос за развиване и използване на новаторска медицина на неповторими техники.

Председателят на БЛС сподели, че би се срамувал в случай че някой излезе пред болница да стачкува, тъй като това би означавало, че имаме лекари и медицински сестри, които са доста надалеч от медицината.

Д-р Маджаров добави, че лекарите се усещат изоставени на работните си места и пациентите ги търсят единствено когато са инфектирани и са обезпокоени за своето здраве и за своите близки.

" Има едно огромно обезверяване измежду сътрудниците във връзка с това, че когато преди се вслушваха в нас, ние имахме вяра, че потокът от заболели всеки ден ще стартира да понижава. Когато всяка заран се събудиш и чуеш новата численост инфектирани и знаеш, че би трябвало да отидеш на работа в болничното заведение, в случай че си в коронавирус поделение, знаеш, че ще бъдеш още по-натоварен, в случай че си в друго поделение, не знаеш дали твоето поделение няма да го закрият като коронавирус и да престанеш да лекуваш ", изясни доктор Маджаров.

Председателят на БЛС не вижда единна държавна политика. Според него министърът е оставен като уединен дирек, който се пробва да се бори против вълните, които идват отвред.

“Ковид зоните бяха необятно прокламирани с нещо, от което никой нямаше потребност - гратис лекуване за първите 10 дни. Населението има потребност от бърза диагностика и телемедицина в дома, с цел да знаеш, че в случай че си болен, си следен от своя лекар”, добави той.

Д-р Спирдонов сподели, че всички кревати в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ, са заети. " Личният образец на всеки един от нас е доста значим ", счита той.

Двамата разясниха и премиите " Лекар на годината ".

" Тази година бяхме улеснени, тъй като имаше един сътрудник, един човек, който се отличаваше. От началото на рецесията досега към този момент две години той на практика промени своя метод на живот. Практически нямаш почивен ден. Това е доцент Кунчев. Там нямахме подозрение, че той би трябвало да е Лекар на годината ", сподели доктор Маджаров.

В останалите категории обаче конкуренцията е била огромна. Раздадени са по няколко награди в категория. Това по думите му демонстрира, че българските лекари са освен всеотдайни към своите пациенти, а и изобретателни, изпълнени с хрумвания.

Д-р Спирдонов описа за достижението, което му е донесло премията - а точно поставка за сканиране по стомах.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР