Медицинският университет във Варна подготвя поредица от събития за отбелязване

...
Медицинският университет във Варна подготвя поредица от събития за отбелязване
Коментари Харесай

Подготвят поредица от събития за отбелязване на годишнината от основаването на Варненското медицинско дружество

Медицинският университет във Варна приготвя поредност от събития за отбелязване на 135-та годишнина от основаването на Варненското здравно сдружение. Научни проучвания са открили, че във Варна е основан първият у нас институт за произвеждане на ваксини, заяви дoц. Димитър Ставрев от инициативния комитет:

При тогавашното равнище на хигиената и на организацията на обществото заразните заболявания, инфекциозните, са били главен проблем и един от създателите - доктор Борис Окс, е основателят на първия институт за произвеждане на ваксини в България. Той го основава в Разград и знаете Разград и до момента продължава да е център на фармацевтичната промишленост, само че по-късно идва във Варна и реалокира инстутъута във Варна.

По мотив годишнината се приготвя  документална книга за варненската организация и документална експозиция в Музея по история на медицината. Ще бъде учредена и специфична премия на името на доктор Ангел Пюскюлиев, който е основател на сдружението и  два мандата кмет на Варна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР